Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie

logo
Branchevereniging van zorgorganisaties

verpleeghuiszorg | zorg thuis | revalidatie en herstel | jeugd

ActiZ FacebookActiZ TwitterActiZ LinkedInActiZ instagramActiZ Youtube
 

11-03-2021

Trots op Thuisbegeleiding

header thuisbegeleiding
 
 

Voorwoord

Het eerste jaar van het project Thuisbegeleiding zit erop. Een jaar waarin ik me 1,5 dag per week in mocht zetten voor Thuisbegeleiding. Een jaar dat door de coronapandemie heel anders gelopen is dan vooraf bedacht. Toch is er ondanks de ongewone situatie al veel gebeurd en in gang gezet. Graag kijk ik samen met jullie terug op 2020 en deel ik de plannen voor het nieuwe jaar. De strekking van mijn verhaal: 2021, here we come!

 

Trouwens, leuk om te weten is dat de eerste nieuwsbrief Thuisbegeleiding naar 340 lezers ging. Deze tweede editie kent maar liefst 680 ontvangers. En wat een mooie reacties kwamen er binnen na de eerste editie: ‘Wat leuk dat er over mijn vak nu ook een echte nieuwsbrief bestaat’ en ‘Stoer dat ‘we’ nu een eigen nieuwsbrief hebben.’ Ben of ken jij iemand die de nieuwsbrief ook graag ontvangt? Meld je ervoor aan bij mij, dan kom je op de maillijst.  

 

In deze nieuwsbrief lees je meer over de resultaten van 2020 van het project Thuisbegeleiding bij ActiZ. Aukje, een door de wol geverfde thuisbegeleider, beantwoordt de Vijf vragen aan en manager Ans Bourouba van Omring Thuisbegeleiding vertelt meer over project DONS. Verder Augeo Foundation die een oefencasus ontwikkelde voor betere samenwerking in onveilige gezinnen, de eindstand van de focusgroepen die in 2020 plaatsvonden, een interview met mij over de samenwerking tussen Amstelring en Vigor rond SKJ én aandacht voor het Handboek Thuisbegeleiding.  

 

Heb jij binnen jouw organisatie een mooie ontwikkeling of een leuk project? Tip ons. Redacteur Irene schrijft er graag over.  

 

Veel leesplezier, 

Ilse de Vries’ 

 
 
 
Vijf vragen aan... Aukje Stavenuiter

In deze rubriek leggen we vijf steeds wisselende vragen voor aan iemand die betrokken is bij thuisbegeleiding. In deze editie het woord aan Aukje Stavenuiter.

 

Lees meer

 
 
 
 
 
samen 4k
Samenwerken in een onveilig gezin

De online oefencasus Samen leren van calamiteiten van Augeo Foundation leert je hoe je als professional informatie deelt en op een juiste en veilige manier samenwerkt bij de hulp aan ‘onveilige gezinnen’. Dat zijn gezinnen waarbij sprake is van (een vermoeden van) huiselijk geweld, verwaarlozing en/of kindermishandeling.

 

Lees meer

 
 
 
Resultaten project Thuisbegeleiding

Het eerste jaar van het project Thuisbegeleiding bij ActiZ zit erop. Er zijn mooie resultaten om te delen. ‘Er gebeurt iets in de borging’. Meerdere betrokkenen spreken hun waardering uit voor ActiZ, omdat met het project Thuisbegeleiding (weer) aandacht wordt besteed aan Thuisbegeleiding, ook en juist binnen het jeugddomein.

 

Lees meer

 
 
moeder kinderen 4K
 
 
 
Heb jij het Handboek Thuisbegeleiding al?

Eind 2018 verscheen Handboek Thuisbegeleiding, een praktische aanpak van ingewikkelde problemen. In dit boek vertellen professionals en cliënten over hun ervaringen met Thuisbegeleiding. Wat is het en wie en hoe helpt het? Het boek geeft een heldere samenvatting van de ontwikkeling en uitvoering van Thuisbegeleiding. Het staat bol van de praktijkverhalen, bruikbare theorie en praktische bronnen en handvatten.

 

Lees meer

 
 
 
Omring Thuisbegeleiding lanceert project DONS

Omring Thuisbegeleiding heeft een nieuwe werkwijze ontwikkeld: De Omgang Na Scheiding, afgekort DONS. Onder supervisie van een SKJ-geregistreerde professional (soms ook thuisbegeleider) wordt een omgangstraject opgestart met de ouders, een procesbegeleider en een omgangsbegeleider. Ans Bourouba, manager Omring Thuisbegeleiding, vertelt meer over de aanleiding van het project.

 

Lees meer

 
 
conversatie 4k
 
 
 
Interview Ilse de Vries (Thuisbegeleiding) en Vigor (EVC Centrum)

Op 12 januari 2021 verscheen een interview met Ilse de Vries op de website van Vigor. Ilse is naast projectleider Thuisbegeleiding bij branchevereniging Actiz, ook manager Thuisbegeleiding bij Amstelring en vertelt in het artikel over de samenwerking tussen Amstelring en Vigor in het opzetten van EVC-trajecten speciaal voor thuisbegeleiders wiens diploma niet direct toegang geeft tot het SKJ-register als jeugd- en gezinsprofessional.

 

Lees meer

 
 
 
Eindstand focusgroepen

In de eerste nieuwsbrief Thuisbegeleiding werden professionals uitgenodigd om deel te nemen aan de focusgroepen, die onderdeel vormden van de procesevaluatie Thuisbegeleiding. Er werd enthousiast op gereageerd: uiteindelijk namen maar liefst 18 professionals deel aan een focusgroep. Ook werden cliënten door hun thuisbegeleider aangedragen om geïnterviewd te worden. In totaal zijn er 13 cliënten, waaronder ook een echtpaar, telefonisch en in een focusgroep geïnterviewd.

 

Lees meer

 
 
vragen 4k
 
 
 
klankbord 4k
Digitaal platform Pleindoneren zoekt meedenkers voor multiprobleemgezinnen

De vele problemen die zich door de coronacrisis opstapelen in multiprobleemgezinnen blijven nu te lang en te veel achter de voordeur liggen. Thuisbegeleiders worden hier in hun dagelijkse praktijk mee geconfronteerd en proberen hoe dan ook om gezinnen, binnen de mogelijkheden die er zijn, op de rails te houden. Pleindoneren wil thuisbegeleiders een helpende hand bieden door anderen mee te laten denken over dit vraagstuk.

 

Lees meer

 
 
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

 
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_MEETINGS
 
 

 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_2
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_2
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_3
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_4
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_4
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_5
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_5
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 
test