08 maart 2021Jeugd Nieuws

Omring Thuisbegeleiding lanceert project DONS

Omring Thuisbegeleiding heeft een nieuwe werkwijze ontwikkeld: De Omgang Na Scheiding, afgekort DONS. Onder supervisie van een SKJ-geregistreerde professional (soms ook thuisbegeleider) wordt een omgangstraject opgestart met de ouders, een procesbegeleider en een omgangsbegeleider. Ans Bourouba, manager Omring Thuisbegeleiding, vertelt meer over de aanleiding van het project.

‘Waar wij tegenaan liepen is dat we heel veel aanvragen voor begeleide bezoeken kregen vanuit de voogden. De voogden hadden zelf vaak te weinig tijd om hun pupillen goed te monitoren en te volgen. Ze zaten in veel gevallen in een spagaat: de voogden moesten het contact met de ouders onderhouden, de randvoorwaarden bewaken, afspraken maken en zich ook bezighouden met het kind. Een ontzettend zware rol en belasting voor degenen die het omgangsbezoek begeleidden.

Deze signalen zetten Omring Thuisbegeleiding aan het denken. Een jaar geleden startte de organisatie met het praten over en bedenken van een praktische oplossing, een effectieve handreiking voor dit probleem. Het idee voor DONS ontstond.

‘DONS werkt volgens een zeer duidelijke methodiek. Er bestaat een heldere taakverdeling tussen de procesbegeleider en de omgangsbegeleider. De procesbegeleider onderhandelt en maakt keiharde afspraken met de voogd en de ouders. De gemaakte afspraken geeft de procesbegeleider vervolgens door aan de omgangsbegeleider. Die is hierdoor los van de ballast van tegelijkertijd onderhandelaar én uitvoerder zijn, en kan zich volledig focussen op het (belang van) kind en bezoek.’

Er wordt goed en regelmatig geëvalueerd. Na drie keer begeleide omgang vindt een tussentijds evaluatiegesprek plaats. Hierna vinden nog eens drie begeleide omgangsmomenten plaats, waarna een eindevaluatie plaatsvindt. Zo worden er niet lukraak maanden- of jarenlange begeleide bezoeken uitgevoerd, maar kunnen de begeleiders en ouders na twee maanden zeggen of het lukt en werkt.

‘Omring Thuisbegeleiding is vooralsnog de enige in het land die met DONS werkt. Hopelijk inspireren we andere organisaties om ook met deze methodiek aan de slag te gaan. Meer informatie en de folder De Omgang Na Scheiding, een goede omgang maakt sterk zijn verkrijgbaar bij teamcoaches Mitzie van Duin en Janneke van der Veen.

Laatste nieuws