08 maart 2021Jeugd Nieuws

Eindstand focusgroepen

In de eerste nieuwsbrief Thuisbegeleiding werden professionals uitgenodigd om deel te nemen aan de focusgroepen die onderdeel vormden van de procesevaluatie Thuisbegeleiding. Er werd enthousiast op gereageerd: uiteindelijk namen maar liefst 18 professionals deel aan een focusgroep. Ook werden cliënten door hun thuisbegeleider aangedragen om geïnterviewd te worden. In totaal zijn er 13 cliënten, waaronder ook een echtpaar, telefonisch en in een focusgroep geïnterviewd.

Blij en bescheiden

“Ik wist eerder niet dat dit werk bestond, maar het is echt zo’n leuke baan; je kunt er alles in kwijt.”

De professionals spraken openhartig en levendig over hun werk. Er kwamen verhalen voorbij over kleine stappen en grote resultaten. Over vertrouwen, de handen uit de mouwen steken en ‘de generalistische blik’.

“We mogen best wat trotser zijn op wat me doen. Wij maken het werk van andere instanties makkelijker. Het is zo spannend, zo afwisselend.”

Ook de bescheidenheid viel op. Veel thuisbegeleiders gaven aan dat Thuisbegeleiding best wat steviger op de kaart mag staan. Thuisbegeleiding blijkt een stille, maar zeer krachtige motor in het zorglandschap.

Vertrouwd en gelijkwaardig

De cliënten waren onverdeeld lovend over hun thuisbegeleiders. Met name de gelijkwaardigheid, de menselijke maat en de praktische én emotionele steun werden genoemd.

'Ik had geen vertrouwen meer in de hulpverlening. Mijn thuisbegeleider is de enige die letterlijk alles van mij weet. Werkelijk alles. We zijn eerlijk naar elkaar.'

Present zijn, voordoen en samendoen en elkaars taal spreken: de cliënten voelen dit. De voorbeelden waren beeldend. Zo vertelde een cliënt over haar transformatie van ‘een wrak in een ontploft huishouden’ naar een liefhebbende en stabiele vrouw én moeder:

'Het was een chaos. Het was echt overleven voor ons. Ik was helemaal op. We hadden een pasgeboren zoontje met ernstige refluxklachten, ik kreeg psychische klachten en ben twee maanden in het ziekenhuis geweest. De thuisbegeleider sprong in het gat dat wij op dat moment hadden. Dat iemand dat doet, is heel waardevol.'

Voortgang erkenningstraject

De resultaten van de focusgroepen en telefonische interviews zijn opgenomen in de Procesevaluatie en Interventiebeschrijving Thuisbegeleiding en werden op 4 februari 2021 bij Movisie ingediend. Een commissie zal zich buigen over de aanvraag van de status Goed Beschreven in de databank Effectieve Sociale Interventies. De besluitvorming volgt half/eind maart 2021.

Laatste nieuws