08 maart 2021Jeugd Nieuws

Resultaten project Thuisbegeleiding

Het eerste jaar van het project Thuisbegeleiding bij ActiZ zit erop. Er zijn mooie resultaten om te delen. ‘Er gebeurt iets in de borging’. Meerdere betrokkenen spreken hun waardering uit voor ActiZ, omdat met het project Thuisbegeleiding (weer) aandacht wordt besteed aan Thuisbegeleiding, ook en juist binnen het jeugddomein.

Het project Thuisbegeleiding heeft een duidelijke doelstelling: de verdere profilering, positionering en professionalisering van Thuisbegeleiding in het (jeugd)zorglandschap. Het project boekt na het eerste jaar resultaten op intern en extern niveau.

Intern

  • Projectleider Ilse de Vries onderhoudt contact met de eerste verantwoordelijke van de afdeling Jeugd van ActiZ, Angela Bransen.
  • De projectleider is binnen ActiZ aangehaakt bij de afdeling Zorg Thuis. Daaruit zijn drie contactpersonen voortgekomen. Er vindt 1 keer per 3 weken contact plaats tussen de projectleider en de contactpersonen.

Extern

  • Inventarisatie:
    inventariseren en compleet maken van contactpersonen. Welke organisaties bieden Thuisbegeleiding, hoeveel, wie zijn de bestuurders en de managers?
  • Kennismakingsbezoeken:
    kennismaken met diverse bestuurders van (jeugd)zorgorganisaties. Onder andere met het Bestuur Jeugd. Hier zijn twee contactpersonen uit voortgekomen waar de projectleider met regelmaat mee afstemt: Wilma Heesen, bestuurder van jeugdgezondheidszorgorganisatie Yunio en Ruud Dijkers, bestuurder van thuiszorgorganisatie TWB.
  • Het Landelijk Netwerk Thuisbegeleiding heeft ook in 2020 met grote regelmaat vergadert:
    een van de basisbouwstenen in de borging van Thuisbegeleiding. In het netwerk zijn 15 organisaties vertegenwoordigd, waaronder zorg en onderwijs.
  • De landelijke netwerkbijeenkomst Thuisbegeleiding:
    in 2019 zeer succesvol. De editie in 2020 wordt als gevolg van Corona tweemaal afgelast, het draaiboek, inclusief 5 workshops, lag al klaar. Zodra bijeenkomen in grotere groepen weer mag, wordt deze bijeenkomst alsnog georganiseerd.
  • Uitvraag managers:
    besloten is om – na het cancelen van de netwerkbijeenkomst, de uitvraag onder managers over de wensen en verwachtingen rond het project Thuisbegeleiding digitaal uit te zetten. Er is een respons van 50%. Uitkomsten zijn in de vorige nieuwsbrief gedeeld.
  • Het nieuwe handboek Thuisbegeleiding (2018) vormt aanleiding voor een erkenningstraject richting Effectieve Sociale Interventie. In nauwe samenwerking met de schrijver van het handboek en Movisie wordt gewerkt aan erkenning van Thuisbegeleiding als ‘Goed beschreven’ interventie. De verwachting is het traject in maart/april 2021 af te ronden.
  • Verkenning Opleiding Thuisbegeleiding:
    de beroepsgerichte opleiding wort gemist en het doel is om deze weer op te tuigen. Diverse onderwijsinstellingen zijn gesproken om te bepalen wie het beste aansluit bij de wensen van het werkveld. In 2021 wordt hier volop op ingezet.

Laatste nieuws