04 maart 2021Jeugd Nieuws

Samenwerken in een onveilig gezin

De online oefencasus Samen leren van calamiteiten van Augeo Foundation leert je hoe je als professional informatie deelt en op een juiste en veilige manier samenwerkt bij de hulp aan ‘onveilige gezinnen’. Dat zijn gezinnen waarbij sprake is van (een vermoeden van) huiselijk geweld, verwaarlozing en/of kindermishandeling.

Eén plan, één gezin, één regisseur

Samenwerken in een onveilig gezin vraagt om een transparante, zorgvuldige aanpak en waterdichte communicatie. Niet alleen in contact met de cliënt of het gezin in kwestie, maar ook met alle andere betrokken partijen. Maar hoe geef je in de praktijk handen en voeten aan het devies ‘één plan, één gezin en één regisseur’?

De online oefencasus Samen leren van calamiteiten is ontwikkeld op basis van gesprekken met het werkveld. Er is uitvoerig gesproken en nagedacht over waar het misgaat en vooral waar het beter kan in de samenwerking in en rond onveilige gezinnen. Co-ontwikkelaar Roely Drijfhout in een artikel in Zorg+Welzijn magazine: 'Een onderschat probleem in de hulp aan gezinnen met meerdere problemen is dat het in sommige gezinnen gaat om langdurige, zelfs chronische problemen.'

De Kindertelefoon

De Kindertelefoon deed onderzoek naar kindermishandeling in 2020. De organisatie definieerde kindermishandeling daarbij als bedreigend of gewelddadig gedrag tegenover een kind. Het kan gaan om lichamelijk of geestelijk geweld, emotionele of lichamelijke verwaarlozing, seksueel misbruik of het getuige zijn van geweld in het gezin. In het ‘coronajaar’ 2020 werd er gemiddeld 2 keer per dag contact opgenomen met de Kindertelefoon over verwaarlozing, 5 keer over incest en ruim 15 keer over (getuige van) huiselijk geweld.

Huiselijk geweld tijdens lockdown

Ook de Universiteit Leiden deed onderzoek en focuste hierbij op huiselijk geweld tijdens de eerste lockdown (Covid-19) in 2020. Op basis van de informantenrapportages wordt geschat dat bijna 40.000 kinderen, oftewel 14 per 1.000 kinderen, mishandeling hebben meegemaakt tijdens de eerste lockdown in Nederland. Vooral gezinnen met kinderen over wie al zorgen bestonden lijken kwetsbaar.

Gratis toegankelijk

De online oefencasus Samen leren van Calamiteiten biedt professionals in multidisciplinaire teams, de ambulante hulpverlening en wijkteams handvatten in de begeleiding aan gezinnen waarin sprake/het vermoeden is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. De oefencasus is gratis toegankelijk via de website van Augeo.

Bronnen: Augeo Foundation, Zorg+Welzijn magazine, Kindertelefoon.nl, Universiteit Leiden

Laatste nieuws