Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie

logo
Branchevereniging van zorgorganisaties

verpleeghuiszorg | zorg thuis | revalidatie en herstel | jeugd

ActiZ FacebookActiZ TwitterActiZ LinkedInActiZ instagramActiZ Youtube
 

09-12-2021

Trots op thuisbegeleiding

header thuisbegeleiding
 
 

Altijd onderweg 

In de vorige nieuwsbrief vroeg ik je om je mail in de gaten te houden. Ik was namelijk voornemens om de datum van de volgende landelijke netwerkdag met je te delen. Helaas ging het na mijn enthousiaste ‘vooraankondiging’ al snel weer minder goed met de coronacijfers en heb ik in goed overleg besloten dat de netwerkdag in maart 2022 niet doorgaat. De risico’s zijn te groot en de eventuele annuleringskosten te hoog. Natuurlijk blijf ik de ontwikkelingen in de gaten houden en denk na over manieren om elkaar te ontmoeten in het nieuwe jaar.

Deze maand gaat voor mij alweer het derde en laatste jaar in van het project Thuisbegeleiding bij ActiZ. Het komende jaar zal mede in het teken staan van borging. Een onderdeel van de opdracht zat voor mij ook in het verbinden, maar door corona was hierin weinig mogelijk. Wauw, als ik erover nadenk: de kans dat ik dit project vrijwel geheel onder corona-omstandigheden uitvoer, wordt steeds groter. Ik hoop dat het mij desondanks lukt om het derde jaar in het teken te laten staan van verbinding, het steeds steviger wordende netwerk verder uit te breiden en nog meer mooie lijntjes te leggen. 

 

Lees meer

 
 
 
 
Vijf vragen aan...

Marcel van Vliet

Marcel van Vliet is 52 jaar, getrouwd, heeft een dochter en woont in Venlo. Hij werkt sinds drie jaar als thuisbegeleider bij De Zorggroep, een zorgorganisatie in Noord- en Midden-Limburg. In een gesprek vertelt hij hoe en waarom hij in de Thuisbegeleiding is gaan werken.

 

Lees meer

 
 
Foto bij interview Marcel 4k
 
 
 
Toekomstscenario jeugdbescherming - Afbeelding = De betekenaar 4K

Het Toekomstscenario kind- en jeugdbescherming

Op 17 september 2021 verscheen in Zorg+Welzijn een artikel over de toekomstige halvering van de caseload van jeugdbeschermers. Deze maatregel is onderdeel van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming: een voorstel voor een betere organisatie van de jeugdbeschermingsketen over vijf tot tien jaar.

 

 

Lees meer

 
 
 

Onbegrepen gedrag bij ouderen: ‘meestal prima te verklaren’ 

Op dinsdag 9 november vond het congres Omgaan met complex gedrag in de ouderenzorg plaats. Het congres werd georganiseerd door Nursing. Een van de sprekers was Gerben Bergsma, deskundig verpleegkundige en trainer op het gebied van agressie, roepgedrag, onrust of zorgmijding bij ouderen.

 

Lees meer

 
 
Onbegrepen gedrag 4k
 
 
 
Vrouw met jonge vrouw-4k

Thuisbegeleiding over organisatiegrenzen heen: ‘Dankzij korte lijntjes kunnen we mensen sneller helpen’

Kwetsbare mensen de regie over hun eigen leven geven, in hun eigen huis, dát is waar thuisbegeleiding om draait. Hiermee verminder je hun problemen en voorkom je dat hun situatie verslechterd. Nienke Goedejohan en Lizet Wijnhoven, thuisbegeleiders bij De Zorggroep, weten dit als geen ander. Naast hun werk bij De Zorggroep werken ze al 2,5 jaar samen met Vincent van Gogh en PSW, twee gespecialiseerde zorgorganisaties in de regio, onder de naam ‘Doen Venlo’. Wat begonnen is als een pilot om netwerksamenwerking in de regio Venlo te stimuleren, is uitgegroeid tot hun vaste manier van werken.

 

Lees meer

 
 
 

Verhalenboek 'Gezichten van een onzeker bestaan'

In het verhalenboek Gezichten van een onzeker bestaan wordt aan de hand van persoonlijke portretten bestaansonzekerheid en de gevolgen daarvan in beeld gebracht.

 

Lees meer

 
 
Gezichten van een onzeker bestaan 4k
 
 
 
plaatje bij interview Gedragsdeskundigen 4k

Gedragsdeskundigheid en Thuisbegeleiding

De casuïstiek van thuisbegeleiders wordt steeds zwaarder: jeugd, ggz, multiproblematiek, onbegrepen gedrag. Chantal Bergmans, Chantal Markwat en Cassandra Clauser werken als gedragsdeskundigen in de Thuisbegeleiding. Ze houden zich dagelijks bezig met deskundigheidsbevordering, werkbegeleiding, casuïstiekbespreking en psycho-educatie van thuisbegeleiders en netwerkpartners. In gesprek vertellen ze wat de meerwaarde van gedragsdeskundigheid voor Thuisbegeleiding is, wat het verschil is tussen een gedragsdeskundige en een gedragswetenschapper en doen ze een actieve oproep aan alle organisaties die Thuisbegeleiding bieden om meer gedragsdeskundigheid in huis te halen. 

 

Lees meer

 
 
 

Sparren in het nieuwe jaar?

Wat is jullie behoefte om in het nieuwe jaar te sparren? In Google Forms staat een korte vragenlijst klaar voor coaches, teamleiders en managers Thuisbegeleiding. Aan de hand van de input kunnen in 2022 (digitale) ontmoetingen rond Thuisbegeleiding worden georganiseerd. Klik hier om direct naar de vragenlijst te gaan. Bedankt voor je tijd!  

 
uitleggen
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

Lees meer

 
 
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

 
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_MEETINGS
 
 

 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_2
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_2
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_3
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_4
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_4
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_5
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_5
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 
test