Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie

logo
Branchevereniging van zorgorganisaties

verpleeghuiszorg | zorg thuis | revalidatie en herstel | jeugd

ActiZ FacebookActiZ TwitterActiZ LinkedInActiZ instagramActiZ Youtube
 

08-03-2022

Trots op thuisbegeleiding

header thuisbegeleiding
 
 

Voorwoord

Het laatste jaar van het project Thuisbegeleiding bij ActiZ is ingegaan! Op 1 december 2022 loopt het project af, en dat is - als ik er even bij stilsta - helemaal niet zo ‘ver’ weg meer. Goed om te weten is dat er binnen ActiZ al wordt nagedacht over de borging van Thuisbegeleiding binnen de branchevereniging. Met andere woorden: hoe kan ActiZ er ná dit project voor zorgen dat Thuisbegeleiding de aandacht blijft krijgen die het zo verdient? Daarover denk ik natuurlijk actief mee.

Wat we met z’n allen al hebben bereikt, is indrukwekkend. Daar ben ik trots op. We zijn immers goed op weg met het genereren van meer naamsbekendheid voor Thuisbegeleiding. Het is bijvoorbeeld fijn dat zo’n breed verspreid tijdschrift als Zorg+Welzijn onlangs een uitgebreid artikel over Thuisbegeleiding publiceerde. Je leest een fragment en samenvatting van het gesprek in deze nieuwsbrief. Ander mooi nieuws is dat er door leidinggevenden positief is gereageerd op de uitvraag die ik eind vorig jaar bij hen deed. Mijn vraag was of de managers, teamleiders en teamcoaches behoefte hebben aan wat meer onderlinge uitwisseling en inspiratie. Nou, die behoefte blijkt groot! Daarom vinden in februari en maart in totaal 4 digitale sessies ‘Sparren met gelijkgestemden’ plaats.

En dan gaat in april de eenjarige opleiding Thuisbegeleider bij Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) beginnen! In februari vonden twee voorlichtingsbijeenkomsten plaats voor de studenten die gaan starten. Verder is duidelijk geworden dat Thuisbegeleiding een ‘eigen’ beroepsvariant bij de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW) kan krijgen. Daarom vind je in deze editie ook een uitgebreid interview met Gea Kosters, beleidsadviseur bij BPSW. In de rubriek Vijf vragen aan is deze keer Mariska aan het woord, zij krijgt Thuisbegeleiding vanuit ZuidZorg. Tot slot lees je meer over de wetswijzigingen rond schuldenproblematiek, die per 1 januari 2022 van invloed zijn én krijg je een leuke luistertip.

Ideeën voor een interview of achtergrondartikel? Mail, dan neemt redacteur Irene Campfens contact met je op.

Ik ben trots. Op jou, op ons, op Thuisbegeleiding!

Groet,

Ilse de Vries

 
 
 
Interview met beleidsadviseur Gea Kosters

Een eigen functiegroep voor thuisbegeleiders bij BPSW

In oktober 2021 vond de eerste inspiratiesessie plaats van Thuisbegeleiding en Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW).  Samen met thuisbegeleiders van verschillende organisaties verkenden BPSW-beleidsadviseur Gea Kosters en ActiZ-projectleider Thuisbegeleiding Ilse de Vries de mogelijkheden om thuisbegeleiders te laten aansluiten bij BPSW.   

De conclusie: een eigen ‘clubje’ binnen een beroepsvereniging past goed bij de verdere professionalisering, profilering en positionering van Thuisbegeleiding. Redacteur Irene Campfens spreekt Gea Kosters hierover.  

 

Lees meer

 
 
Foto Gea Kosters BPSW 4k
 
 
 
Afbeelding Vijf vragen aan ZuidZorg4k

Vijf vragen aan ... Mariska

In iedere nieuwsbrief komt iemand aan het woord over de ervaringen met Thuisbegeleiding. Deze keer is cliënt Mariska aan de beurt. Zij krijgt Thuiscoaching vanuit ZuidZorg, een thuiszorgorganisatie in Zuidoost Brabant. "Door de structurerende hulp van de Thuisbegeleiding kan ik nu naar mijzelf luisteren en mijn eigen keuzes maken.”

 

Lees meer

 
 
 

Wetswijzigingen gunstig voor mensen met problematische schulden

In een artikel in Zorg+Welzijn legt mr. André Moerman, eigenaar van schuldinfo.nl, uit welke gevolgen de wijziging van de Verzamelwet Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) per 1 januari 2022 heeft voor schuldenproblematiek. Deze aanpassingen pakken gunstig uit voor mensen met schulden, zegt Moerman, net als wetswijzigingen die al eerder ingingen.

 

Lees meer

 
 
Stockfoto geld hans-ripa-uxaY9lO8Tig-unsplash4k
 
 
 
Ilse de Vries 4K
Interview Ilse de Vries

Wordt 2022 het jaar van de thuisbegeleider?

Begin januari werd Ilse de Vries over Thuisbegeleiding geïnterviewd door Meike Bergwerff, redacteur Zorg+Welzijn. In een uitgebreid gesprek vertelt Ilse meer over ‘haar’ project Thuisbegeleiding bij ActiZ en de doelstellingen die zij hierbij heeft: het versterken van de positionering, profilering en professionalisering van de thuisbegeleider.

 

Lees meer

 
 
 
Luistertip

Tommie in de zorg podcast

Deze keer delen we een luistertip met je. Misschien ken je hem wel, Tommie Niessen. Deze verpleegkundige schreef eerder een boek over de zorg en maakt er nu ook een podcast over. Tommie gaat in gesprek met verschillende betrokkenen, van cliënt tot bestuurder en van onderzoeker tot leerling en docent. In de podcast bespreekt hij persoonlijke ervaringen, grappige anekdotes, ontroerende momenten en vooral een heleboel kennis en inspiratie met de gasten. Je beluistert de Tommie in de zorg podcast via jouw favoriete podcast-kanaal, zoals bijvoorbeeld Spotify of podcastluisteren.nl.

 

Luister via Spotify

 
 
Afbeelding Luistertip Tommie 4k
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
 

Lees meer

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

Lees meer

 
 
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

Lees meer

 
 
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

Bijeenkomsten

 
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_MEETINGS
 
 

 

 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_1
 
 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_2
 
 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_2
 
 
 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_3
 
 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_3
 
 
 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_4
 
 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_4
 
 
 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_5
 
 
Nieuws
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_5
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 
test