In oktober 2021 vond de eerste inspiratiesessie plaats van Thuisbegeleiding en Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW). Samen met thuisbegeleiders van verschillende organisaties verkenden BPSW-beleidsadviseur Gea Kosters en ActiZ-projectleider Thuisbegeleiding Ilse de Vries de mogelijkheden om thuisbegeleiders te laten aansluiten bij BPSW.
De conclusie: een eigen ‘clubje’ binnen een beroepsvereniging past goed bij de verdere professionalisering, profilering en positionering van Thuisbegeleiding. Redacteur Irene Campfens spreekt Gea Kosters hierover.
BPSW
BPSW is de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk. Dat zijn onder andere jeugd- en gezinswerkers, (voormalig) maatschappelijk werkers, ambulant en agogisch werkers. Al die verschillende professionals in sociaal werk hebben als overeenkomst dat zij in hun vak de cliënt in wisselwerking met hun omgeving centraal stellen.
De overeenkomsten tussen Thuisbegeleiding en sociaal werk
Kenmerkend voor sociaal werkers is dat zij vanuit de context van de cliënt werken. Dit geldt ook voor thuisbegeleiders. Zij kijken niet alleen naar degene waarvoor ze in huis komen, maar naar de complete omgeving. De andere mensen die daarin functioneren, het formele en informele netwerk, de verschillende levensdomeinen, rollen en mogelijkheden in de directe en grotere leefomgeving zoals straat, wijk en regio.
Ontmoeten en versterken
Collega’s van andere organisaties ontmoeten is leuk! Het geeft je het gevoel samen sterk(er) in je vak te staan. Het uitwisselen van kennis en ervaring, binnen en buiten je eigen organisatie, is dan ook een hele fijne manier om te groeien in je werk. Aanhaken bij de eigen functiegroep thuisbegeleiders binnen BPSW draagt hier enorm aan bij.
Gea: ‘Professionals die lid zijn, in dit geval de thuisbegeleiders, blijven door de voortdurende uitwisseling onder het dak van BPSW goed op de hoogte van de ontwikkelingen van het vak. Thuisbegeleiders kunnen landelijk bepaalde thema's oppakken, scholing met elkaar organiseren, zich als groep binnen BPSW zichtbaar maken en in het hele veld breder bekend worden. Alles wat de leden aan informatie en inspiratie ophalen binnen de functiegroep delen ze vervolgens weer met hun eigen achterban. Dat helpt de Thuisbegeleiding aan zelfbewuste, vakbekwame professionals die hun kennis en kunde bijhouden en verspreiden in het team, de organisatie, het veld.’
Maak het collectief
Werkgevers hebben de mogelijkheid om de groep thuisbegeleiders collectief lid te maken van BPSW. Waarom is dat een goede optie voor organisaties die Thuisbegeleiding bieden?
‘Hoe meer actieve leden een beroepsvereniging heeft, hoe meer impact je met elkaar kunt maken. BPSW kan meedenken, neemt medeverantwoordelijkheid om zaken op de agenda te krijgen, maar heeft vooral het enthousiasme van de leden zélf nodig. Zij zijn het die via ons kunnen meelezen, meedenken, organiseren en praten.’
De impact op individueel niveau
‘Als je lid bent van een beroepsvereniging zeg je daarmee ook toe dat je je houdt aan de beroepscode die geldt voor jouw vak. Je houden aan een beroepscode betekent dat je aanspreekbaar bent en je je toetsbaar opstelt. We hebben het hier niet over een bult aan werk die je als lid over je heen krijgt, maar wel over elkaar bevragen en stimuleren ten behoeve van continue professionalisering en kwaliteitsverbetering. Er zijn natuurlijk ook individuele voordelen aan een lidmaatschap, zoals gratis gebruikmaken van het spreekuur voor juridische en ethische kwesties, het vakblad ontvangen, via de nieuwsbrief van dingen op de hoogte blijven en korting op scholingen van BPSW.’
Informeer je en haak aan
Projectleider Thuisbegeleiding Ilse is enthousiast over de samenwerking met BPSW. ‘We zijn als thuisbegeleiding veel mooie resultaten aan het behalen. Deze eigen functiegroep voor thuisbegeleiders binnen BPSW sluit hier prachtig op aan. Daarom aan jou als thuisbegeleider de vraag: zou jij lid willen worden? Ga hierover eens intern het gesprek aan. Informeer binnen de organisatie naar de mogelijkheden. En aan alle organisaties zeg ik graag: haak aan bij deze mooie en belangrijke stap in de verdere profilering, positionering en professionalisering van Thuisbegeleiding. Ik hoop dat jullie hiermee actief aan de slag gaan en op deze manier bijdragen aan het verdere succes van het project Thuisbegeleiding!’
Het vervolg
Op 7 maart vindt de volgende inspiratiesessie van Thuisbegeleiding en BPSW plaats. De deelnemers van de eerste sessie zijn hiervoor inmiddels uitgenodigd. We houden thuisbegeleiders en organisaties op de hoogte van de ontwikkelingen in de volgende nieuwsbrief.
Informatie en aanmelden
Meer weten over de nieuwe functiegroep thuisbegeleiders bij BPSW? Neem dan contact op met Gea Kosters op mailadres gkosters@bpsw.nl of telefoonnummer 030 294 86 03.