07 maart 2022Jeugd Nieuws

Interview Ilse de Vries: Wordt 2022 het jaar van de thuisbegeleider?

Begin januari wordt Ilse de Vries over Thuisbegeleiding geïnterviewd door Meike Bergwerff, redacteur Zorg+Welzijn. In een uitgebreid gesprek vertelt Ilse meer over ‘haar’ project Thuisbegeleiding bij ActiZ en de doelstellingen die zij hierbij heeft: het versterken van de positionering, profilering en professionalisering van de thuisbegeleider.

Fragment uit het gesprek

“Wat thuisbegeleiding uniek maakt in hulpverleningsland is dat we specialist zijn in generalistisch werken’, legt De Vries uit. ‘Aan de keukentafel, achter de voordeur, alle leefgebieden, voor het hele systeem. Dat is van oudsher al zo.’ De professionals werken voor de breedst mogelijke doelgroep, van -9 maanden tot 100+.

Het werk van de professionals wordt vanuit de Wmo, Jeugdwet of de Wlz gefinancierd, het gaat dus om de wat zwaardere problematiek. Het hoofddoel van de thuisbegeleider is eigenlijk om zichzelf zo overbodig mogelijk te maken. Hoe versterk je een cliënt of gezin en zorg je voor zoveel mogelijk zelfstandigheid?”

Bereikte resultaten

Om Thuisbegeleiding steviger op de kaart te zetten, is in de afgelopen jaren hard gewerkt aan een aantal belangrijke mijlpalen:

  • Het handboek Thuisbegeleiding is vernieuwd. 'Een praktische aanpak van ingewikkelde problemen' uit 2019 vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van de methodiek.
  • Thuisbegeleiding heeft in 2021 de 'goed beschreven'-erkenning gekregen. Het nieuwe handboek staat daarmee in de databank voor effectieve sociale interventies van Movisie.
  • De eenjarige opleiding tot Thuisbegeleider start in samenwerking met de Hogeschool Nijmegen en Arnhem (HAN) in het voorjaar van 2022 met 17 professionals van 6 verschillende organisaties.
  • Thuisbegeleiders kunnen in de loop van 2022 lid worden van een nieuwe, aparte sectie voor Thuisbegeleiders van de Beroepsvereniging Professionals in Sociaal Werk.

Toekomstdromen

Wat Ilse betreft wordt in de toekomst de haalbaarheid van een keurmerk voor de thuisbegeleider onderzocht. Ook hoopt ze op een landelijk kennis- en adviescentrum, waar organisaties en thuisbegeleiders terechtkunnen voor actuele informatie, kennisdeling en praktijkgerichte producten.

Het artikel Wordt 2022 het jaar van de thuisbegeleider? is gepubliceerd in het digitale tijdschrift Zorg+Welzijn. Voor (ingelogde) abonnees hier te lezen.

Ilse 4k