07 maart 2022Jeugd Nieuws

Wetswijzigingen gunstig voor mensen met problematische schulden

In een artikel in Zorg+Welzijn legt mr. André Moerman, eigenaar van schuldinfo.nl, uit welke gevolgen de wijziging van de Verzamelwet Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) per 1 januari 2022 heeft voor schuldenproblematiek. Deze aanpassingen pakken gunstig uit voor mensen met schulden, zegt Moerman, net als wetswijzigingen die al eerder ingingen.

Samengevat

Kort samengevat heeft de Verzamelwet SZW per 1 januari 2022 enkele gunstige gevolgen voor mensen met problematische schulden:

  • De genoemde wetswijzigingen geven schuldenaren een betere bescherming en een stabielere financiële situatie.
  • Dat komt omdat de mensen met problematische schulden die op bijstandsniveau leven meer geld overhouden als er beslag wordt gelegd op hun inkomen.
  • Ook de vakantietoeslag wordt meegenomen in de berekeningen, waardoor uitgegaan wordt van een hoger netto loon, en dus van een hogere beslagvrije voet.
  • Mensen met schulden die een te hoge uitkering hebben ontvangen bij de gemeente, SVB of UWV komen ook in aanmerking voor een schuldregeling.
  • Het verbod in te stemmen met een schuldregeling tegen finale kwijtschelding geldt nu alleen nog maar wanneer de vordering is ontstaan door aantoonbare opzet of grove schuld.
  • Schuldenaren hoeven zelf geen gegevens meer aan te leveren voor het vaststellen van de beslagvrije voet. Beslagleggers halen deze gegevens voortaan zelf uit de Basis Registratie Personen (BRP) en de polisadministratie van de schuldenaar.

Schuldinfo.nl

Meer informatie en toelichting op de nieuwe wet- en regelgeving rond schuldenproblematiek vind je op schuldinfo.nl. Schuldinfo.nl is een website waar hulpverleners allerhande juridische informatie vinden over bijvoorbeeld bewindvoering, beslaglegging en schuldhulpverlening.

Ilse 4k