Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie

logo
Branchevereniging van zorgorganisaties

verpleeghuiszorg | zorg thuis | revalidatie en herstel | jeugd

ActiZ FacebookActiZ TwitterActiZ LinkedInActiZ instagramActiZ Youtube
 

12-10-2021

Trots op Thuisbegeleiding

header thuisbegeleiding
 
 

Voorwoord

Wat is het fijn om te merken dat Thuisbegeleiding regelmatig in de belangstelling staat. De aandacht is belangrijk en helpt ons in de verdere ontwikkeling van dit mooie vak. De nieuwsbrief wordt wijd verspreid en goed gelezen. De reacties op de artikelen en nieuwsberichten zijn enthousiast. En elke keer weer de (h)erkenning: ‘Wat fijn om zulke leuke dingen te lezen over Thuisbegeleiding’.

In augustus interviewde Leonie Ruizendaal, communicatie ActiZ, mij over Thuisbegeleiding. Ons gesprek via de chat lees je in deze nieuwsbrief. Verder bevat deze editie artikelen over de Chat Veilig Thuis, ActiZ Position paper Sociaal Domein en Preventie, de jeugdzorgspecial van Augeo Magazine en een uitgebreid verslag van de eerste bijeenkomst van de Denktank opleiding Thuisbegeleider. Je leest in de rubriek Vijf vragen aan meer over de video-hometraining die Nancy Heerkens van Zorgmed geeft. Ook wordt er in de nieuwsbrief aandacht besteed aan onderzoek naar dementie op jonge leeftijd.

En een ander leuk weetje: maandag 11 oktober vond een inspiratiesessie plaats met de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW). Doel van de sessie was om samen met thuisbegeleiders na te denken over de vraag of zij behoefte hebben aan het onderdeel worden van een beroepsvereniging en wat de meerwaarde zou zijn. Ook de vraag of Thuisbegeleiding past onder de verzamelnaam ‘Sociaal Werk’ was daarbij van belang. Ik vond het ontzettend leuk om dit samen met BPSW en de thuisbegeleiders te onderzoeken. Wordt vervolgd.

Tot slot; we zijn achter de schermen met het Landelijk Netwerk Thuisbegeleiding bezig om weer een Netwerkmiddag te organiseren. In 2019 kon dit vanwege Covid-19 niet doorgaan, maar nu het de goede kant opgaat, gaat het weer kriebelen... We koersen op maart 2022. Hou je mailbox in de gaten!

Heb jij vragen of suggesties voor de laatste editie van de nieuwsbrief Thuisbegeleiding 2021, die in november/december verschijnt? Schroom niet en laat het gerust weten. Stuur een mail, dan neemt redacteur Irene Campfens graag contact met je op voor een interview over ‘jouw’ ervaring of project. 

Groet,

Ilse de Vries

 
 
 

Vijf vragen aan... Nancy Heerkens

Nancy Heerkens werkt vier jaar bij Zorgmed als ambulant begeleider en ambulant behandelaar. Ze begeleidt merendeels gezinnen. In haar werk gebruikt Nancy bij de gezinnen waar ze komt video. Video-hometraining (VHT) is een methodiek die ingezet wordt binnen de Thuisbegeleiding en IAG (intensieve ambulante gezinsbehandeling) die Nancy en haar collega’s bieden. In Vijf vragen aan vertelt Nancy er meer over.

 

Lees meer

 
 
Foto Vijf vragen aan Nancy  klein
 
 
 
Afbeelding Chat-Veilig-Thuis

Chat Veilig Thuis

Heb je al gehoord van de Chat Veilig Thuis? Veilig Thuis biedt cliënten en omstanders naast een 24/7 telefonische bereikbaarheid ook de extra mogelijkheid om contact op te nemen via de chat. De chat is niet bedoeld voor professionals en/of het doen van een officiële melding. Voor advies en praktische informatie over huiselijk geweld of kindermishandeling is de chat wél geschikt. Chatten kan van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur.

 

Lees meer

 
 
 

ActiZ Position paper Sociaal Domein en Preventie

Welke waarde heeft de zorg voor ouderen, chronisch zieken en andere kwetsbare groepen die thuis en in de wijk geboden wordt? Hoe kan deze en andere zorg binnen het sociaal domein bijdragen aan het voorkomen van intensieve(re) zorg? Met preventie. Hoe en waarom staat beschreven in het position paper Sociaal Domein en Preventie van ActiZ. Ook Thuisbegeleiding wordt hierin meegenomen. In een uitgebreid gesprek tussen ActiZ en André Kok, bestuurder van zorgorganisatie Manna, wordt gesproken over de ideeën uit het paper. 

 

Lees meer

 
 
oudere puppy 4K
 
 
 
augeo magazine (2).PNG

Gratis digitale jeugdzorgspecial Augeo Magazine

Na een oproep van Augeo’s Jongerentaskforce ontstond het idee voor een jeugdzorgspecial van Augeo Magazine. Eerder hadden Augeo Foundation (stichting voor veilig opgroeien) en Expect Jeugd - Expertisecentrum Partners voor Jeugd (voorheen Expertisecentrum William Schrikker) een gesprek over ‘veiligheid in gezinnen’. In de speciale editie van het magazine staan het omgaan met en handelen naar signalen centraal. Ook wordt aandacht besteed aan hulp na kindermishandeling.  

 

Lees meer

 
 
 

Denktank opleiding Thuisbegeleider

De oude opleiding Thuisbegeleiding wordt enorm gemist. ActiZ-projectleider Ilse de Vries onderzoekt daarom sinds vorig jaar de herintroductie van de eenjarige beroepsopleiding. De gesprekken met de HAN University of Applied Sciences (HAN) zijn inmiddels vergevorderd en de eerste denktankbijeenkomst heeft plaatsgevonden. Tijd voor een uitgebreide update!

 

Lees meer

 
 
lampjes 4K
 
 
 
Ilse de Vries 4K

Een appgesprek over de erkenning van Thuisbegeleiding

Naar aanleiding van de stempel ‘Goed Beschreven’ voor Thuisbegeleiding neemt Leonie Ruizendaal, communicatie ActiZ, contact op met projectleider Ilse de Vries. Het is immers een mijlpaal dat Thuisbegeleiding met deze titel opgenomen is in de databank van Effectieve Sociale Interventies van kennisinstituut Movisie. Ilse en Leonie appen over de erkenning en de effecten ervan op de dagelijkse praktijk van thuisbegeleiders. Leonie: “Hi Ilse, van harte gefeliciteerd met deze overwinning…”.
Je leest het volledige app-gesprek op de website van ActiZ.

 

Lees meer

 
 
 

Onderzoek dementie op jonge leeftijd

Uit onderzoek van Alzheimer Centrum Limburg blijkt dat het vaak jaren duurt voordat jonge mensen met dementieklachten de juiste diagnose krijgen. Marjolein de Vugt is hoogleraar Psychosociale Innovaties bij Dementie aan Maastricht UMC+ en mede-hoofd van Alzheimer Centrum Limburg. Haar pleidooi: zorg voor meer bekendheid van dementie op jonge leeftijd.

 

Lees meer

 
 
mantelzorg4K
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

Lees meer

 
 
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

 
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_MEETINGS
 
 

 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_2
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_2
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_3
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_4
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_4
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_5
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_5
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 
test