12 oktober 2021Jeugd Nieuws

Onderzoek dementie op jonge leeftijd

Uit onderzoek van Alzheimer Centrum Limburg blijkt dat het vaak jaren duurt voordat jonge mensen met dementieklachten de juiste diagnose krijgen. Marjolein de Vugt is hoogleraar Psychosociale Innovaties bij Dementie aan Maastricht UMC+ en mede-hoofd van Alzheimer Centrum Limburg. Haar pleidooi: zorg voor meer bekendheid van dementie op jonge leeftijd.

Wanneer de dementie voor het 65e levensjaar begint, is er sprake van dementie op jonge leeftijd. Het onderzoek van Alzheimer Centrum Limburg toont aan dat het hierbij om ongeveer 15.000 mensen in Nederland gaat en om 3,9 miljoen jonge mensen wereldwijd.

In de Thuisbegeleiding komen de professionals (steeds vaker) dementie op jonge leeftijd tegen. Dat betekent dat thuisbegeleiders ook hierin moeten kunnen signaleren, doorverwijzen en begeleiden. Er zijn diverse organisaties in Nederland die deskundige informatie en tools bieden. Op Alzheimer Nederland en Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd is veel te vinden, zoals trainingen. Ook biedt Partner in Balans een interventieprogramma voor naasten aan. Genoeg informatie en inspiratie!

Ilse 4k