12 oktober 2021Jeugd Nieuws

Denktank opleiding Thuisbegeleider

De oude opleiding Thuisbegeleiding wordt enorm gemist. ActiZ-projectleider Ilse de Vries onderzoekt daarom sinds vorig jaar de herintroductie van de eenjarige beroepsopleiding. De gesprekken met de HAN University of Applied Sciences (HAN) zijn inmiddels vergevorderd en de eerste denktankbijeenkomst heeft plaatsgevonden. Tijd voor een uitgebreide update!

Eerste verkenning

De HAN is een van de grotere hogescholen van Nederland met onderwijslocaties in Arnhem, Nijmegen en Doetinchem. In meerdere fijne gesprekken heeft Ilse samen met Dorenda Brinkman en Alletta Spreeuw van de HAN de inhoudelijke en organisatorische mogelijkheden en behoeften in kaart gebracht. De wensen zijn vervolgens verwerkt in een voorlopige resultaatbeschrijving: “Een generalist met een duidelijk beeld over zijn professionele identiteit als thuisbegeleider.” Bovendien werd een landelijke opleidingsdenktank in het leven geroepen.

Landelijke denktank komt samen

De denktank kwam 19 augustus voor het eerst samen bij ActiZ in Utrecht. Behalve Ilse de Vries en handboekauteur Irene Campfens waren aanwezig: Claudia Wolkorte namens ROC van Twente, Agnes Nijhuis van ZorgAccent, Ans Bourouba namens Omring, Annet van Straaten van ZuidZorg en Dorenda Brinkman en Alletta Spreeuw namens de HAN. Over een ding waren alle denktankleden het direct eens: “Wat fijn om elkaar weer eens live te zien!”

Bruikbare input

De denktankleden wisselden van gedachten over de vakken en thema's, diverse leerelementen, professionele identiteit en opleidingsduur, toelatingscriteria en andere voorwaarden waaraan de opleiding zou moeten voldoen. Een treffende uitspraak: “Een thuisbegeleider moet leren zichzelf als expert te profileren. Thuisbegeleiding ís de expertise.” De input was zeer behulpzaam voor de HAN om verder mee aan de slag te gaan met het vormgeven van de pilot. Het streven is om in maart 2022 te starten met de pilot van de opleiding Thuisbegeleider.

Blijf op de hoogte

We proberen je in de nieuwsbrief Thuisbegeleiding op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond de beroepsopleiding en de uitkomsten van de denktank. Houd de nieuwsbrieven dus goed in de gaten als je wilt weten wat de stand van zaken is.

Ilse 4k