nieuws

Jeugd beeldmerk
22 december 2015Preventie en zorg

Infographic Rookvrij blijven - ook na de zwangerschap

Naast de Factsheet Meeroken beschikt het Trimbos Instituut ook over een Infographic Meeroken. Beiden zijn te downloaden.

Meeroken komt nog regelmatig voor
Doordat kinderen nog in ontwikkeling zijn, zijn ze kwetsbaarder voor de gevolgen van meeroken. Meeroken door kinderen komt nog regelmatig voor. Volgens data van het Continu Onderzoek Rookgewoonten uit 2014 wordt in bijna een op de vijf (19%) van de gezinnen met kinderen onder de 18 jaar binnenshuis gerookt.

Wat is meeroken
‘Meeroken’ is het inademen van tabaksrook uit de omgeving door niet-rokers, ook wel ‘passief roken’ genoemd. In de wetenschappelijke literatuur wordt meeroken vaak omschreven als blootstelling aan ‘tweedehands’ rook of aan omgevingstabaksrook. Aanwezigheid in een ruimte waar omgevingstabaksrook hangt leidt tot het inademen hiervan.
Er is geen ‘veilig niveau’ van blootstelling aan tabaksrook; net als actief roken is meeroken zeer schadelijk voor de gezondheid. Nederlanders zijn zich relatief weinig bewust van de gezondheidsrisico’s van meeroken, volgens een internationale vergelijking. Slechts 61% van de Nederlandse rokers was het in 2010 met de stelling eens dat roken slecht is voor niet-rokers. Dat is substantieel lager dan in ons omringende landen als het Verenigd Koninkrijk (83%), Duitsland (89%) en Frankrijk (96%).

Reactie ActiZ Jeugd
De infographic is voor leden van ActiZ een mooie aanvulling binnen de campagne Rookvrij opgroeien.

Bron: Nieuwsflits Trimbos instituut

Downloads

Laatste nieuws

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd