nieuws

12 augustus 2019

Overeenstemming ActiZ en Buurtzorg over toepassen Governancecode Zorg

Stichting Buurtzorg Nederland heeft in overleg met ActiZ haar governancereglementen aangepast naar aanleiding van de uitspraak van de Governancecommissie Gezondheidszorg. De Governancecommissie oordeelde eerder dit jaar dat er bij de stichting Buurtzorg Nederland sprake was van de schijn van belangenverstrengeling, omdat de bestuurder van Buurtzorg een belang heeft in Ecare BV, het bedrijf dat ICT diensten levert aan onder andere stichting Buurtzorg Nederland. Door het aanpassen van haar reglementen en de daarin opgenomen waarborgen, voldoet Buurtzorg aan de Governancecode. Zo kan Buurtzorg in gezamenlijkheid met andere leden van ActiZ blijven werken aan innovaties die hard nodig zijn in de zorg, dit in het belang van professionals en cliënten. 

Governancecode

ActiZ stelt als lidmaatschapseis dat leden voldoen aan de Governancecode. Goed bestuur en toezicht zijn mede voorwaarden voor goede zorg. Zorgaanbieders dienen zorgvuldig om te gaan met publiek geld. Als over de toepassing van de Governancecode vragen zijn, gaat ActiZ in gesprek met de betrokken lidorganisatie. Of een lid de Governancecode juist en volledig naleeft, beoordeelt de Governancecommissie Gezondheidszorg, een onafhankelijk en onpartijdig onderdeel van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Naar aanleiding van publiciteit over mogelijke belangenverstrengeling heeft ActiZ conform haar rol als branchevereniging, de commissie gevraagd een uitspraak te doen in deze casus. 

Uitspraak

De Commissie oordeelde in een uitspraak eerder dit jaar dat Buurtzorg een voorbeeldfunctie heeft waar het betreft het leveren van goede en efficiënte zorg. De Commissie oordeelde echter ook dat er sprake is van de schijn van belangenverstrengeling, omdat de bestuurder van Buurtzorg ook aandeelhouder is bij Ecare. De Raad van Toezicht van de stichting Buurtzorg en de bestuurder hebben toegelicht dat de inhoudelijke betrokkenheid van de bestuurder bij Ecare nodig is voor de doorontwikkeling van software die het zorgproces ondersteunt.

Afspraak en oplossingen

De Raad van Toezicht van Buurtzorg heeft bevestigd dat zij de bestaande praktijk, waarbij besluitvorming plaatsvindt door de Raad van Toezicht, uitbreidt en voorziet van extra beheersmaatregelen. Hierdoor wordt iedere betrokkenheid van de bestuurder bij de voorbereiding, besluitvorming en uitvoering van zakelijke transacties tussen Buurtzorg en Ecare uitgesloten en is de schijn van belangenverstrengeling weggenomen. Het betreft daarbij alle transacties, onderhandelingen, afspraken of overeenkomsten met mogelijk financieel effect. Buurtzorg voldoet met het treffen van deze maatregelen aan de lidmaatschapsverplichtingen van ActiZ. 

Voor vragen kunt u contact opnemen met de perswoordvoering op nummer 085-0772099.

Exclusief voor leden

Toegang tot de volledige content van dit artikel is exclusief voor leden van ActiZ. Is uw organisatie lid maar heeft u nog geen inlog? Vraag een inlogcode aan.

Inloggen

Laatste nieuws

Gerelateerd