nieuws

30 april 2019Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

De diversiteit aan betrokken partijen is de kracht van de Vaccinatie Alliantie: dit leidt tot een smeltkroes van ideeën

Het is European Immunization Week. Elke dag spreken we een professional die in zijn of haar werk te maken heeft met het thema vaccineren. Vandaag spreken we Angela Bransen, afdelingsdirecteur Jeugd bij ACTiZ en Albertine Klein Velderman, adviseur jeugdgezondheidszorg bij GGD GHOR Nederland over hun rol en wat hen opvalt.

Angela Bransen - vierkant klein.jpg

Bransen: “Sinds ik deze baan heb besef ik pas wat er allemaal komt kijken bij vaccineren. Onderdeel van mijn rol is de jeugdgezondheidszorg op de kaart zetten. Daarbij is het van belang dat we de samenwerking met bijvoorbeeld huisartsen zoeken en onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken in de hele keten.”

Foto-Albertine.jpg

Klein Velderman: “Het Rijksvaccinatieprogramma gaat bijna ten onder aan zijn eigen succes, gechargeerd gezegd natuurlijk. Om maar eens een geijkte vergelijking te gebruiken: niemand stelt vragen bij het belang van riolering. Maar zodra daar iets mis mee is… dan weet je het wel. Zo denken sommigen ook over vaccineren: veel ernstige ziektes komen niet of nauwelijks meer voor, dus waarom zou je je ertegen vaccineren? Ze vergeten daarbij dat de ziektes júist niet voorkomen omdát we vaccineren.”

Bewust publiek

Bransen: “Het publiek is bewuster bezig met hun gezondheid en de keuzes die zij hebben, dat merk je ook bij bijvoorbeeld het Preventieakkoord. Dat er een grote groep positief kritische burgers is, past bij de tijdsgeest.” De jeugdgezondheidszorg professionals denken daarom na over effectieve innovaties om het infectierisico te verlagen. Angela ziet dit terug. “Ja, bijvoorbeeld doordat zij het digitale vaccinatieboekje introduceren en apps ontwikkelen. Zij moderniseren op die manier het Rijkvaccinatieprogramma. Daarbij sluiten ze zo goed mogelijk aan bij de doelgroep. Voor hén moet het werken.”

Zowel Bransen als Klein Velderman is betrokken bij de Vaccinatie Alliantie, een initiatief van staatssecretaris Blokhuis. Hij verwacht dat deze krachtenbundeling leidt tot meer zichtbaarheid voor het belang van vaccinaties. Klein Velderman is er blij mee: “Deze alliantie leidt tot een mooie smeltkroes van ideeën. De diversiteit aan betrokken partijen is de kracht van de alliantie. Mijn taak en die van Angela is om de jeugdgezondheidszorg te positioneren. We willen het goede fundament van het Rijksvaccinatieprogramma dat de jeugdgezondheidszorg nu uitvoert, bewaren en versterken. Momenteel speelt er veel rondom vaccineren. Het wordt vanuit alle hoeken belicht.” Ook Bransen ziet kansen: “Je moet niet aan het fundament gaan morrelen, want dat is al goed. Het gaat nu echt om winst in communicatie en voorlichting. En daarmee aansluiten bij de behoefte van verschillende doelgroepen.”

Lees meer interviews over vaccineren

Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd

Laatste nieuws