nieuws

Jeugd laars en skateboard
11 april 2016Bedrijfsvoering

Regels voor gebruik van foto’s en film op internet

Veel JGZ organisaties zijn actief op internet. Maar wat mag eigenlijk wel en niet als het gaat om gebruik en delen van gegevens en beelden van andere partijen? In het kort komt het hier op neer: iets kopiëren om te verspreiden mag niet, ergens naar linken of, nog beter, insluiten mag wel.

Auteursrecht

Op alle teksten, foto’s, filmpjes, muziek en websites zit auteursrecht. Dat geldt voor websites, foto’s en filmpjes op internet niet anders dan voor tekst op papier. Het is dan ook niet nodig om auteursrecht aan te vragen, dat ontstaat direct vanzelf als je iets unieks maakt. Citeren of een parodie maken is toegestaan. Ook downloaden voor strikt thuisgebruik mag. Dat heeft een Amerikaanse rechter na een heftige juridische strijd bepaald; je mag dus bijvoorbeeld een tv programma opnemen om later thuis privé te bekijken.

Plagiaat

Overtreden van auteursrecht geldt als plagiaat. Er zijn veel voorbeelden waar dat mis ging, onder andere de van plagiaat beschuldigde hoogleraren en onterecht gebruikt door Esprit van een foto op een T-shirt, zie media-service.vara.nl.

Insluiten (embedden) is dé manier om de informatie op internet te delen en filmpjes toegankelijke te maken. Met insluiten blijft de informatie of filmpjes op de oorspronkelijke website staan, waardoor er geen sprake is van vermenigvuldiging en de kijker van jouw website blijft gewoon op jouw website . Insluiten is een speciale manier van linken. Insluiten mag onder een paar condities zonder toestemming. Die regels zijn:

  1. De content moet al openbaar zijn.
  2. Met insluiten (embedden) mag je geen nieuw publiek bereiken wanneer de informatie alleen beschikbaar is voor een beperkt publiek, bijvoorbeeld omdat je een abonnement moet hebben, of ervoor moet betalen.
  3. Je moet de content in tact laten en mag die niet aanpassen. Een foto moet een foto blijven en een filmpje mag niet ingekort of uitgebreid worden.

Wil je meer weten over internetregels? Neem dan een kijkje op de website mediawijsheid.nl of charlotteslaw.nl.

Laatste nieuws

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd