nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
02 december 2015Preventie en zorg

Groot deel kinderstoelen voldoet niet aan veiligheidseisen

Uit gegevens van de Europese ongevallendatabase (Injury Database, IDB), blijkt dat naar schatting jaarlijks 7.700 kinderen tot 4 jaar een spoedeisende hulp bezoeken na een ongeval met een kinderstoel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht of de hoge kinderstoelen op de Nederlandse consumentenmarkt voldoen aan de veiligheidseisen.

 

Onderzoek NVWA
In de periode mei-juli 2015 onderzocht de NVWA 24 kinderstoelen. Veel verkochte merken zijn onderzocht, aangevuld met eerder afwijkende kinderstoelen vermeld op de RAPEX-site en in Nederland verkocht worden (RAPEX: Het Europese waarschuwingssysteem voor snelle uitwisseling van informatie over gevaarlijke producten). De volgende items zijn onderzocht: vingerbeknelling; openingen die ervoor zorgen dat een kind eruit kan vallen; stabiliteit; aanwezigheid van een bescherming tegen vallen; kleine onderdelen; mogelijkheid tot onbedoeld inklappen; chemische stoffen (zware metalen); waarschuwing op het product dat het kind niet zonder toezicht gelaten mag worden; identificatiegegevens verantwoordelijke ondernemer.

 

Risico’s
Een instabiele kinderstoel kan hoofdletsel veroorzaken als de stoel kantelt terwijl het kind erin zit, of omdat het kind zelfstandig in de stoel probeert te klimmen. Daarnaast kunnen kinderen hun vingers beknellen als de kinderstoel ronde gaten heeft of een beweegbaar gedeelte, zoals een eet blad. De meeste ongevallen vinden plaats doordat het kind uit de kinderstoel valt. Kinderen worden niet of onvoldoende vastgezet en worden zonder toezicht gelaten. Een dergelijke val kan resulteren in botbreuken en soms in hoofdletsel.

 

Conclusie
Van de 24 onderzochte kinderstoelen voldoen 10 niet aan de gestelde eisen. Bij 1 kinderstoel is een ernstig veiligheidsrisico geconstateerd. Deze stoel is instabiel en kan achterwaarts kantelen. Verkoop is verboden en een publiekswaarschuwing is geëist. In 9 kinderstoelen is een veiligheidsrisico geconstateerd. In 3 gevallen is er een risico op vingerbeknelling. Verkoop is verboden. Drie stoelen hebben een veiligheidsrisico door openingen in rug en/of zijleuning indien de gemonteerde veiligheidsgordel niet gebruikt wordt; aanpassing van het ontwerp is vereist. Bij 3 stoelen ontbreekt de waarschuwing dat het kind niet zonder toezicht gelaten mag worden; aanpassing van het etiket is vereist.

 

De uitslagen vindt u in dit Factsheet met beoordeling per merk.

 

Bron: NVWA

Laatste nieuws