nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
12 november 2019Jeugd Nieuws, Preventie en zorg, Wet en regelgeving

ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland: investeer in jeugdgezondheidszorg

Bied kinderen overal in Nederland gelijke gezondheidskansen en investeer in preventie. Daarvoor pleiten ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland. Deze week bespreken Tweede Kamerleden de begroting voor Jeugd. Er zal veel aandacht zijn voor de voorstellen van het kabinet om de jeugdhulp beter in te richten. Langs de lijn van preventie, naar (lichte) hulp en uiteindelijk zorg. GGD GHOR Nederland en ActiZ Jeugd, brancheverenigingen van de  jeugdgezondheidszorg, roepen op oog te hebben voor de belangrijke rol van de jeugdgezondheidszorg als het gaat om vroegtijdig signaleren en voorkomen van onnodige zorg.

Preventie

De jeugdgezondheidszorg ziet bijna alle kinderen in Nederland op meerdere momenten in hun leven. Ze adviseert, stelt ouders gerust of verwijst door waar nodig. Hiermee speelt de jeugdgezondheidszorg een belangrijke rol bij het voorkomen van problemen bij kinderen. ActiZ Jeugd en GGD GHOR pleiten voor structurele aandacht en investering door gemeenten in jeugdgezondheidszorg. De brancheorganisaties zien op dit moment te grote verschillen tussen gemeenten.

Gelijke gezondheidskansen

De jeugdgezondheidszorg biedt veel bewezen effectieve interventies voor kwetsbare gezinnen en kinderen. Iedere gemeente kent een basispakket JGZ (jeugdgezondheidszorg). ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland willen dat ieder kind in Nederland kan profiteren van bewezen effectieve interventies. Nu is dat nog niet overal het geval.

Voldoende tijd en aandacht

De jeugdgezondheidszorg is een onmisbare, laagdrempelige basisvoorziening in de wijk. Het is belangrijk dat jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen voldoende tijd krijgen voor het voeren van het goede gesprek over vaccineren, gezonde voeding of gezond gedrag of voor het afstemmen met (voor)school, hulpverleners of andere zorgprofessionals.

Download Input GGD GHOR Nederland en ActiZ Jeugd tbv Wetgevingsoverleg Jeugd (pdf)

Angela Bransen - vierkant klein

Laatste nieuws