nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
06 februari 2018Jeugd Nieuws, Wet en regelgeving

Kamervragen beantwoord over tekortschietende registratie kindermishandeling in JGZ

Naar aanleiding van berichtgeving in de media over het inspectierapport JGZ zijn er Kamervragen gesteld over de registratie van kindermishandeling door de JGZ en de signalering en preventie van kindermishandeling door de JGZ. Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft deze vragen beantwoord. 

De minister maakt in zijn antwoorden een onderscheid tussen de registratie van kindermishandeling en de signalering daarvan. De minister erkent dat de registratie nog te wensen overlaat. Tegelijkertijd benoemd de minister in zijn antwoorden dat er veel goed gaat in de JGZ waaronder op het gebied van signalering en dat de JGZ hard werkt aan verbetering van de zwakke punten. Genoemd zijn de JGZ Preventieagenda, de scholingen en het landelijk netwerk aandachtsfunctionarissen kindermishandeling.

Een ander punt van aandacht is de noodzakelijke samenwerking in het sociaal domein die zeker nog verbeterd kan worden. 

De volledige vragen en antwoorden zijn hier te lezen.

Bron: Rijksoverheid, januari 2018 

Reactie ActiZ Jeugd

Hoewel veel wel op orde is moet de JGZ niet rusten om haar inzet op het tegengaan van kindermishandeling verder te versterken. Preventie is daarbij de belangrijkste stap en daarnaast het vroege signaleren van risicofactoren. Voor dat laatste zal de JGZ zich zichtbaar moeten opstellen en de samenwerking in het sociale domein versterken. De verbetering van de registratie is belangrijk hulpmiddel daarbij. Als in 2018 de nieuwe basisdataset (BDS) ingebouwd kan worden, zal dit een flinke stap in de goede richting zijn.

Laatste nieuws