nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
06 oktober 2017Jeugd Nieuws, Samenwerking jeugd

Geef kwetsbare jongeren een toekomst

De brochure ‘Ook voor kwetsbare jongeren een passende toekomst’ bevat de resultaten van vervolgonderzoek naar de kwaliteit van zorg en ondersteuning aan jongeren 18-/18+ die een JeugdzorgPlus-instelling of een Justitiële Jeugdinrichting verlaten.
 
In de brochure presenteren de samenwerkende inspecties van het Toezicht Sociaal Domein/Samenwerkend Toezicht Jeugd (TSD/STJ)[1] de resultaten van twee jaar onderzoek in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Den Haag en Smallingerland naar de hulp die kwetsbare jongeren krijgen bij het vinden van hun plek in de maatschappij. 

De inspecties hebben specifiek gekeken naar jongeren die Justitiële Jeugdinrichtingen en JeugdzorgPlus-instellingen verlaten en weer terug gaan naar hun oude gemeente of zich vestigen in een nieuwe gemeente. Welke zorg en ondersteuning krijgen deze jongeren vervolgens van gemeenten en partijen waar gemeenten mee samenwerken (netwerkpartners) om uiteindelijk te kunnen participeren in de maatschappij? Welke inspanningen zijn geleverd om dit perspectief te kunnen bieden? De inspecties hebben gedurende het onderzoek in de drie geselecteerde gemeenten jongeren en hun (professionele) netwerk geïnterviewd en gevolgd, beleidsontwikkelingen in de gemeenten geanalyseerd en stand van zaken in de uitvoeringspraktijk getoetst middels groepsinterviews met gemeenten en netwerkpartners. 

Dit leidt tot een aantal handvatten voor verdere ontwikkelingen bedoeld voor gemeenten en organisaties die te maken hebben met kwetsbare jongeren tussen 16 en 27 jaar oud. 

Bron: TSD, september 2017

[1] Toezicht Sociaal Domein is het samenwerkingsverband van vijf rijksinspecties: Inspectie Jeugdzorg, Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie Veiligheid en Justitie, Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Laatste nieuws