nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
26 januari 2017Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Echtscheiding door de ogen van kinderen

Het televisieprogramma Klokhuis komt met een vierdelige serie voor kinderen waarin het thema echtscheiding centraal staat. Doel is het onderwerp meer bespreekbaar te maken. Kinderen vertellen openhartig over de scheiding van hun ouders en hoe ze zich daarover voelen. 

Ieder jaar krijgen zeventigduizend kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Van het aantal samenwonenden eindigt één op de twee relaties in een scheiding. Van alle huwelijken strandt één op de drie. En ook al doen ouders nog zo hun best, de impact op kinderen is volgens deskundigen enorm. Ook onderschatten veel vaders en moeders de gevolgen van een scheiding. 

Het Klokhuis

Sommige kinderen schamen zich en durven er op school niet over te praten. Op de NTR-site ikdurfdatniettezeggen.nl kunnen kinderen met ouders die scheiden anoniem hun verhaal doen.
Weten dat ze niet de enigen zijn, is volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer belangrijk. "En ik hoop dat ouders ook kijken naar Klokhuis, dat ze zien wat het niet goed omgaan met elkaar in zo’n scheiding teweegbrengt." De Kinderombudsvrouw deed onderzoek onder kinderen van gescheiden ouders. "Je ziet dat ze hun leven een lager cijfer geven, dat ze onzeker zijn en ze geven aan dat ouders geen goed voorbeeld geven."

Volgens Kalverboer denken veel kinderen dat de scheiding hun schuld is. "Kinderen maken zich ook onzichtbaar. Ze denken: 'mijn ouders moeten nu niet ook mijn dingen erbij hebben, ze hebben het al moeilijk genoeg'." Hoewel het belang van het kind door alle betrokkenen bij een echtscheiding als belangrijk wordt ervaren, houden de partijen daar in de praktijk nog te weinig rekening mee. Dat blijkt ook uit de toename van het aantal vechtscheidingen in Nederland.  

Bron: NOS, januari 2017

_DEF_ActiZ jeugd FC = voor normaal gebruik

ActiZ Jeugd

Laatste nieuws