28 juni 2021Jeugd Nieuws

Thuisbegeleiding bij Thebe: “Wij vullen aan”

In deze editie van de nieuwsbrief besteden we aandacht aan Thebe Thuisbegeleiding. We spreken met manager Bonne Broersen en thuisbegeleider Monique Loch over het werk dat zij – met veel plezier en trots – doen in Midden- en West-Brabant.

Thuis in het sociaal domein

Bonne Broersen is Manager Begeleiding bij Thebe. Deze VVT-instelling biedt wijkverpleging, wonen met zorg en begeleiding in Midden- en West-Brabant. Thuisbegeleiding en dagbesteding vallen bij Thebe onder de paraplu Begeleiding en zijn daarmee Bonnes verantwoordelijkheid.

“Ik ben nu zo’n vier jaar werkzaam bij Thebe. Hier wordt Thuisbegeleiding anders georganiseerd dan de andere zorgpoten van de organisatie. Dat komt deels omdat we werken met de meest uiteenlopende contracten, van Wmo tot Wlz. Maar ook omdat Thuisbegeleiding zoveel verschillende doelgroepen heeft, zoals gezinnen met opvoedingsproblemen en psychiatrie. Ik ga altijd uit van de professionals, die weten prima zelf hoe ze hun werk moeten doen. Als manager zorg ik voor de randvoorwaarden, zoals de financiering. Ik voel me erg thuis. Het is leuk om onderdeel te zijn van de doorontwikkeling van het sociaal domein.”

Thebe en Careyn

“In december 2020 hebben we maar liefst dertien thuisbegeleiders van Careyn mogen toevoegen aan het team. Careyn is een zorgorganisatie voor onder meer kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en VVT. Deze samenvoeging heeft ervoor gezorgd dat onze positie als aanbieder van Thuisbegeleiding in Breda enorm is versterkt. Dat is goed nieuws: Thuisbegeleiding kan heel aanvullend zijn op het aanbod van andere zorg- en welzijnsorganisaties.

Neem onze wijkteams als voorbeeld. Daar vindt de wijkverpleging het soms hartstikke lastig om een cliënt te verzorgen waar psychiatrische problematiek speelt. De thuisbegeleiders nemen dat soort casussen graag over. Op die manier zijn de wijkverpleging en Thuisbegeleiding aanvullend op elkaar.

Ook kan Thuisbegeleiding een mooie voorliggende voorziening zijn om erger te voorkomen. Mede om die reden kiezen we in de nabije toekomst ook voor de inzet van een nieuwe functie in het team: de Ondersteuner Thuis. Deze professional pakt op het moment dat de thuisbegeleider samen met de cliënt doelen heeft opgesteld direct een aantal praktische doelen op. Onder de mensen met animo voor deze nieuwe functie zijn bijvoorbeeld mensen die jarenlang zelf mantelzorger zijn geweest.”

Voorliggend, preventief en aanvullend

“Wat mij betreft past Thuisbegeleiding heel goed in de klantreis van een cliënt die vanuit de zorg verder doorgaat als burger. Thuisbegeleiding is óók preventie en een voorliggend veld en een mooie aanvulling op het aanbod van partners in de keten. Het is leuk en positief om goede zorg samen met welzijnspartners en anderen in de keten te organiseren.

In Tilburg hebben wij het Maatschappelijk Steunsysteem (MSS). Dit is een samenwerkingscollectief van Thebe, GGZ Breeburg, Novadic-Kentron en RIBW. Met elkaar hebben we een ‘impactgerichte subsidie’ aangevraagd. We zijn actief tussen voorliggend veld en maatwerk. Voor de zorg die we vanuit MSS bieden, hoeven we geen indicatie aan te vragen.  Het gezamenlijke doel: binnen het jaar weer uit de casus zijn. Of met andere woorden: de doelen behalen die je met de cliënt afspreekt. Bijvoorbeeld door een welzijnspartij te betrekken voor een maatje of vrijwilliger zodat de zorg eruit kan.”

Een vak op zich

Bonne is sinds kort aangeschoven bij het Landelijk Netwerk Thuisbegeleiding. Hierdoor kan hij de ontwikkelingen rond Thuisbegeleiding op de voet volgen. “Dat is erg prettig. Mijn collega’s in het MT hebben allemaal een vrij gecentreerde regio en meestal zo’n tien teams onder hun hoede. Ze houden zich bezig met nét andere dingen. In het netwerk vind ik inspiratie van gelijkgestemden.

Ik ben trots op mijn team en vind het dan ook erg leuk dat thuisbegeleider Monique ook aan het woord komt.”

Van de afdeling naar de wijk

In 2000 maakte Monique Loch de switch van de psychogeriatrische afdeling naar de wijk. Ze begon bij Gespecialiseerde Verzorging in Schiedam. De problematiek in de Randstad was van een stevig kaliber. Denk aan zedendelinquenten en grootstedelijke criminaliteit. Na drie jaar in de Schiedamse wijk ging Monique aan de slag in het Brabantse -Tilburg - bij Thebe.

De hulpvragen daar waren van een compleet andere aard. Zo was er in die begintijd vooral veel vraag naar ondersteuning van gezinnen met opvoedingsproblemen. De praktijk is in de loop van de jaren sterk veranderd; Monique vertelt over haar dagelijkse werk in Thuisbegeleiding.

Coaching via het beeldscherm

“Naast thuisbegeleider ben ik ook digicoach, trainer Rots en Water en Beeldcoach (voormalig Video Home Trainer). Dat is fantastisch om te doen. Voor de Beeldcoaching ga ik met de camera naar de cliënt. Daar waar Beeldcoaching vaak wordt ingezet bij de opvoeding, coach ik vooral oudere echtparen waar dementie of niet-aangeboren hersenletsel speelt. Ik praat met de ‘gezonde’ partners over wat dementie is, wat hersenletsel inhoudt en welke effecten hun gedrag heeft op de partner met dementie of hersenletsel. Door de video-opnames te laten zien, kan ik de partners bewust maken van het eigen handelen en het effect daarvan. Ze zien direct wat ze doen: dat werkt erg constructief.”

Met z’n allen

Voor Monique betekent Thuisbegeleiding samenwerking. “Je werkt altijd als team samen rond én met een cliënt. Als je zelf ergens niet veel van weet, ga je te rade bij collega’s met die specifieke ervaring of kennis. Maar ook met externe zorgverleners werk je nauw samen. Je zet met elkaar de lijnen uit en zorgt dat je in samenwerking de goede kant opgaat. Je doet het uiteindelijk echt met z’n allen.”

De plus van Thuisbegeleiding ten opzichte van andere zorgaanbieders, en die ook blijkt uit de recente erkenning van de methodiek als Goed Beschreven, zit volgens Monique in twee dingen: net iets meer tijd hebben en van veel verschillende dingen iets afweten. “Je wordt niet zomaar even thuisbegeleider. Je hebt naast praktische zaken ook kennis nodig van bijvoorbeeld ziektebeelden en opvoeding. Het is echt een vak. Veel mensen weten helemaal niet van ons bestaan. Daarom zetten collega Monique van Sleeuwen en ik ons in voor de pr van Thuisbegeleiding. Dat doen we buiten maar vooral ook binnen Thebe. Zo plaatsen we regelmatig een stukje op intranet of geven een presentatie op een andere afdeling of locatie van de organisatie.”

Juist ook complexe vragen

Thuisbegeleiding heeft een meerwaarde in het zorglandschap en sociaal domein. “Thuisbegeleiders kunnen bijvoorbeeld een belangrijke rol hebben in het opbouwen van contact met een zorgmijder, of in het starten van een gespecialiseerd hulpverleningstraject. Wij hebben er de tijd voor en kunnen lang volhouden. Desnoods praten we de eerste tijd via de brievenbus met de cliënt. Dan is er in ieder geval contact en daar gaat het om: betrouwbaar en toegankelijk zijn. De oproep aan alle ketenpartners en gemeenten is dan ook om juist in dit soort ‘complexe’ trajecten Thuisbegeleiding vaker in te zetten.

We moeten allemaal ambassadeur zijn van ons eigen vak. Wat we doen uitdragen, staan voor onze organisatie en trots zijn op wat ons vak inhoudt.”

Ilse 4k

Laatste nieuws