
Op 24 maart 2025 kwamen verschillende veldpartners samen op het kantoor van ActiZ Jeugd voor de kick-off van Digitaal Partnerschap – Dienend aan jeugd en gezin. Samen gingen we aan de slag om het digitale hart van de zorg voor jeugd en gezin kloppend te maken. Waarom? Omdat de wereld om ons heen digitaliseert, en onze ondersteuning moet meebewegen. Om dat goed te doen, is partnerschap essentieel.
De middag stond in het teken van inspiratie, ontmoeting en actie. En van het meten van… de digitale hartslag. Een knipoog naar het hart, maar ook een serieuze vraag: hoe staat het eigenlijk met ons digitaal partnerschap?
🔴 < 40 bpm – achterblijvend
🟠40-60 bpm – stabiel, maar traag
🟢 60-80 bpm – gezond
🔵 > 80 bpm – energiek, bruisend… maar let op overbelasting!
We vroegen het bij de start én aan het einde van de bijeenkomst. En wat bleek? De hartslag was gestegen: een mooi teken van beweging, urgentie en enthousiasme!
Over de visie: waar werken we naartoe?
In 2023 is het kompas: ‘Samen investeren in jeugd en gezin' gelanceerd. Een kompas om te komen tot bondgenootschap voor gezonde generaties. Om op basis van dit kompas tot concrete handvatten en inspirerende voorbeelden te komen voor organisaties en financiers is in 2024 de handreiking ‘Aan de slag met kansrijk partnerschap: dienend aan jeugd en gezin’ geschreven. Daarnaast heeft ActiZ haar visie: ‘Digitaal Denken en Doen 2023-2026: Digitalisering onlosmakelijk onderdeel van zorgtransformatie’ gepresenteerd. Deze documenten vormen de bouwstenen om te komen tot een digitaal kloppend hart voor jeugd en gezin.
De visie op digitaal Partnerschap biedt handvatten en concrete voorbeelden om als organisaties voor jeugd en gezin gezamenlijk richting te geven aan digitalisering. ActiZ Jeugd ondersteunt haar leden in deze transformatie door kennis te delen, samen te werken met partners en leveranciers, en te werken aan zorg die efficiënter en toekomstbestendig is. Door innovatie te omarmen en de digitale basis op orde te brengen, creëren we zorg en ondersteuning die aansluit bij de leefwereld van jeugdigen en ouders – en die klaar is voor de uitdagingen van morgen.
Lonneke van de Veer, bestuurslid ActiZ Jeugd: ‘Om toekomstbestendig te blijven, moet de zorg en ondersteuning voor jeugd en gezin de digitalisering omarmen. De manier waarop ouders en jeugdigen informatie tot zich nemen en ondersteuning verwachten, verandert snel. Zij zijn gewend aan digitale toegankelijkheid, laagdrempelige digitale communicatie en 24/7 beschikbaarheid. Tegelijkertijd ervaart een deel van de huidige zorgprofessionals digitale zorg nog niet als ‘echte’ zorg en mist een deel de vaardigheden om hier optimaal gebruik van te maken. De kloof tussen de digitale verwachtingen van cliënten en de digitale mogelijkheden van professionals moet worden overbrugd. Dat vraagt om bewustwording, scholing en ondersteuning, maar ook om een gedeelde visie op hoe digitalisering de jeugdgezondheidszorg daadwerkelijk kan versterken.’ Van elektronische gegevensuitwisseling tot verantwoord gebruik van AI, en van wijkgerichte samenwerking tot ethische kaders: de visie biedt een richtinggevend kader én praktische handvatten. Met als centrale gedachte: digitalisering is geen doel op zich, maar een middel om jeugd en gezin écht beter te ondersteunen – dichtbij, begrijpelijk en op het juiste moment.
Rekening houdend met dat ook de digitale samenleving een keerzijde heeft, niet voor iedereen geschikt is en nog veel (ethische) puzzels kent die we met elkaar moeten gaan leggen.
ActiZ Jeugd streeft naar een krachtig digitaal partnerschap waarin de kansen en mogelijkheden van digitalisering optimaal worden benut om de zorg en ondersteuning voor jeugd en gezin naar een hoger niveau te tillen.
|

Inspirerende voorbeelden
Verschillende gastsprekers gaven hun visie op digitalisering:

Focus, regie en partnerschap
Na de plenaire bijdragen nodigden we de aanwezigen uit om advies te geven wat op de werkagenda moet komen te staan? Waar zou het ActiZ Jeugd bestuur focus op moeten leggen te komende periode? En hoe gaan we daar in partnerschap invulling aan geven?
Het meest genoemd werden een chatbot 24/7, speech to text en het landelijk delen en leren van elkaar: weten wie wat doet . Bovenal werd uitgesproken dat er een roep is naar bestuurlijke regie, richting en lef. Zou een onafhankelijke coalitie of coöperatie voor jeugd en gezin geïnspireerd op voorbeelden als Surf.nl, G-aan, Legio niet iets zijn voor de jeugdgezondheidszorg? Zodat innovaties niet alleen pilots of experimenten blijven, maar ook echt daadwerkelijk een nieuwe wijze van regulier werken wordt.
De opbrengst van deze werksessies nemen we mee in de volgende versie van onze visie Digitaal Partnerschap – Dienend aan jeugd en gezin, die op 28 mei 2025 voorligt aan het ActiZ Jeugd bestuur.
Dank aan alle aanwezigen voor jullie energie, ideeën en betrokkenheid.
Denk jij graag mee? Laat het ons weten via jeugd@actiz.nl