28 juni 2021Jeugd Nieuws

Nieuw wetsvoorstel inkoop Jeugdzorg en Wmo

Eind april 2021 is het wetsvoorstel ‘Maatschappelijk verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015’ naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit wetsvoorstel wordt de huidige aanbestedingsprocedure van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (het EMVI-criterium) geschrapt. De nieuwe wet zou aanbestedingsprocedures van zorgaanbieders bij gemeenten zónder offertefase mogelijk maken. Wat betekent dit voor Thuisbegeleiding?

Einde EMVI-criterium?

Gemeenten kunnen Thuisbegeleiding aanbesteden op basis van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tot nu toe leveren zorgaanbieders hiervoor offertes aan bij gemeenten, die in de aanbestedingsprocedure nu nog moeten kiezen voor de aanbieder(s) met de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (het EMVI-criterium). Deze procedure levert echter vooral (te) veel papierwerk, irreële prijzen en (te) ingewikkelde aanbestedingsregels op. Het wetsvoorstel ‘Maatschappelijk verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015’ zou daar een einde aan kunnen maken.

Vooral meer samenwerken

Bij daadwerkelijke inwerkingtreding van de nieuwe wet wordt de inkoop van zorg door gemeenten na 1 januari 2022 anders georganiseerd. Dit heeft direct effect op de aanbesteding van Thuisbegeleiding onder de Jeugdwet en Wmo. Het komt erop neer dat met minder zorgaanbieders contracten zullen worden gesloten. Dat ‘dwingt’ organisaties om meer samen te werken en de krachten te bundelen. Sommige organisaties doen dat al door de thuisbegeleiders van verschillende zorgorganisaties onder te brengen in één team. Zorgorganisatie Thebe doet dit bijvoorbeeld, je leest er meer over in deze nieuwsbrief.

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en besluitvorming van de Tweede Kamer rond het wetsvoorstel ‘Maatschappelijk verantwoord inkopen Jeugdwet en Wmo 2015’.

Ter inspiratie zijn de volgende artikelen gebruikt: 

Ilse 4k

Laatste nieuws