Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de webversie.

4 dec 2017 Voorbereiding op Algemene verordening gegevensbescherming
Jeugd voorlopig 640px
Voorbereiding op Algemene verordening gegevensbescherming

Vanaf 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe Europese privacywet brengt voor iedere organisatie, groot of klein, veranderingen met zich mee. Daarom is het van belang om nu te starten met de voorbereiding, zodat u straks een goed privacyverhaal heeft.

Lees verder
Logo Autoriteit Persoonsgegevens
Zorg voor de Jeugd

In de kamerbrief van 27 november 2017 wordt door de minister van VWS gezamenlijk met de minister voor Rechtsbescherming in hoofdlijnen beschreven welke maatschappelijke opgaven voor jeugd zij zien in deze kabinetsperiode. Onderdeel is onder andere de Stevige start waarin het versterken van samenwerking tussen Jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg een belangrijke rol speelt. Ook bij het onderdeel onderwijs en zorg wordt de jeugdgezondheidszorg expliciet benoemd.

Lees verder
Nieuwe cijfers Monitor Sociaal Domein beschikbaar

Op Waarstaatjegemeente.nl zijn weer nieuwe cijfers beschikbaar over Jeugd, Wmo en de kosten van het sociaal domein. Het betreft cijfers over de eerste helft van 2017. De volledige Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein wordt, zoals voorgaande jaren, half januari gepubliceerd.

Lees verder
Cirkeldiagram
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_004
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
BEROEPSINHOUD JEUGDGEZONDHEIDSZORG

Veranderingen uitvoering en inkoop van zorg aan asielzoekers

De organisatie Arts en Zorg is vanaf 1 januari 2018 verantwoordelijk voor de uitvoering en inkoop van de curatieve zorg aan asielzoekers. Hun taak is  vergelijkbaar met de huidige taken van het GezondheidsCentrum voor Asielzoekers (GC A) en Menzis COA Administratie (MCA). De overgang per 1 januari kan vragen op roepen bij de uitvoerders. GGD GHOR Nederland heeft in samenwerking met Arts en Zorg een Q&A opgesteld.
Lees verder 

Herregistratie artsen in BIG-register

Op 1 januari 2018 geldt de periodieke herregistratie voor artsen. Voor RGS-geregistreerde geneeskundig specialisten, zoals arts M&G, gaat dit automatisch. Profielarts is echter geen wettelijk erkend specialisme. Daarom hebben KNMG, KAMG en het ministerie van VWS hierover praktische werkafspraken gemaakt.
Lees verder 

E-learning Taalstimulering door voorlezen

De JGZ-academie van het NCJ heeft de e-learning module ‘Taalstimulering door voorlezen’ toegevoegd. Deze e-learning helpt JGZ-professionals bij het bespreken van het belang van voorlezen met ouders.
Lees verder 

Pilot-onderzoek uitbreiding hielprik

In 2018 wordt in de provincies Zuid Holland, Gelderland en Utrecht gestart met de pilot SCID (Severe Combined Immune Deficiency- Ernstig gecombineerde immuunstoornis) screening. Op 12 december wordt hierover een voorlichtingsbijeenkomst door het RIVM georganiseerd.
Lees verder 

Rapport The National Immunisation Programme in the Netherlands 2016–2017

Het jaarlijks rapport Surveillance en ontwikkelingen Rijksvaccinatieprogramma 2016-2017 staat online. Het rapport is het resultaat van de samenwerking van diverse afdelingen van het Centrum Infectieziektebestrijding(CIB).
Lees verder 

Nieuwsbrief pre- en neonatale screeningen november 2017 online

In deze nieuwsbrief aandacht voor diverse onderwerpen zoals: vernieuwde folder Zwanger, vertalingen van de folders over screening voor, tijdens en na de zwangerschap, digitale nieuwsbrief hielprik, PNS-congres 2018 en Scid Studie.
Lees verder 

NSPOH leergang ‘Managers verkennen publieke gezondheidszorg, een stoomcursus’

Om directeuren en managers die nieuw zijn in het veld van de publieke gezondheid te helpen om de complexiteit in korte tijd te leren doorgronden, biedt de NSPOH vanaf 17 januari 2018 een achtdaagse leergang in Utrecht.
Lees verder 

Jubileum NVK 125 jaar – Symposium verslaving

Iedere dag beginnen jongeren met roken en raken verslaafd. Inmiddels wordt er hard aan gewerkt om dit in de toekomst te voorkomen. De campagne ‘De rookvrije generatie’ is in 2017 gestart. Sinds enkele jaren is hier een nieuwe verslaving bijgekomen ‘de gameverslaving’. Op 30 januari bent u welkom op dit symposium.
Lees verder 

Congres Kind in de knel 3

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn leven met optimale kansen op een gezonde en veilige ontwikkeling. Dit gaat niet vanzelf. De komst van een kind brengt veel verandering teweeg voor de ouders en hun onderlinge relatie.
Lees verder

BREDE JEUGDSECTOR

Overzicht zorgwetten

Het ministerie van VWS heeft een schematisch overzicht gepubliceerd van de verschillende zorgwetten die aan de orde kunnen zijn bij zorg en ondersteuning aan kinderen en gezinnen.
Lees verder 

Inspiratiemagazine Gezondheid Statushouders

Het Inspiratiemagazine Gezondheid Statushouders is voortgekomen uit het Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders van VNG OTAV, Pharos en GGD GHOR Nederland. Onderwerpen die besproken worden zijn onder andere: bevorderen gezondheid en welzijn van kinderen van statushouders en Veerkracht en gezondheid jeugd.
Lees verder 

Conferenties Professionalisering in Jeugdhulp en Jeugdbescherming

In januari zijn er weer regionale bijeenkomsten voor professionals in jeugdhulp en jeugdbescherming gepland. De bijeenkomsten zijn bestemd voor HR- en beleidsmedewerkers, leidinggevenden en medewerkers van gemeenten. Thema’s zijn onder andere beroepsregistratie, juiste professional op de juiste plek en cliëntgericht werken.
Lees verder

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_008
Volgende nieuwsbrief

De laatste nieuwsbrief van 2017 verschijnt op woensdag 20 december.