Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie

logo
Branchevereniging van zorgorganisaties

verpleeghuiszorg | zorg thuis | revalidatie en herstel | jeugd

ActiZ FacebookActiZ TwitterActiZ LinkedInActiZ instagramActiZ Youtube
 

29-03-2024

Politieke nieuwsbrief eerste kwartaal 2024

campagne pvom
 
 

Politieke nieuwsbrief eerste kwartaal 2024

Welkom bij de politieke nieuwsbrief van ActiZ! Het eerste kwartaal van 2024 heeft een schat aan rapporten, cijfers en cruciale nieuwsartikelen opgeleverd over de stand van zaken van de ouderenzorg in Nederland. ActiZ heeft voor u het laatste nieuws en belangrijkste inzichten samengevat. Blijf op de hoogte met ons overzicht van de meest recente ontwikkelingen.

 

Lees meer

 
 
 
 
Campagne Praat Vandaag Over Morgen

Praat vandaag over morgen als olievlek over Nederland

Ministerie van VWS start grootschalige campagne 'Praat vandaag over morgen'

Jezelf beter voorbereiden op ouder worden en daarover in gesprek gaan met je partner, familie, vrienden en naasten. Dat is de insteek van de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’. De Rijksoverheid bouwt voort op de campagne die branchevereniging ActiZ in 2019 startte. Voorzitter Anneke Westerlaken: ‘Het is heel goed dat met een landelijke campagne nog veel meer mensen bereikt worden. De vergrijzing van de samenleving is al volop bezig en daarop voorbereid zijn, begint bij jezelf en het gesprek erover. ‘Praat vandaag over morgen’ helpt daarbij.’

 

Lees meer

 
 
Praat_vandaag_over_morgen_4k
 
 
 
wijkverpleging
Financieren

Tien veelgestelde vragen over nieuwe bekostiging van wijkverpleging

Sinds enkele jaren wordt er gewerkt aan een nieuwe bekostiging voor de wijkverpleging. Deze week geeft de Nederlandse Zorgautoriteit in de Tweede Kamer uitleg aan Kamerleden over het onderwerp. In dit artikel lees je alvast antwoorden op tien veelgestelde vragen over de bekostiging van de wijkverpleging en het nieuwe experiment.

 

Lees meer

 
 
 
Financieren

Monitor Wlz zorgcontractering 2024: nieuw inkoopbeleid leidt tot problemen

De financiële druk op de zorgsector neemt verder toe. Ouderenzorgaanbieders ervaren veel vaker problemen als gevolg van de contractering in 2024. Zorgaanbieders geven aan te maken te hebben met grote uitdagingen door toenemende financiële druk in combinatie met personeelskrapte en vraagstukken over capaciteit. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit de monitor Wlz zorgcontractering 2024 van ActiZ.

 

Lees meer

 
 
financien ouderenzorg 4k
 
 
 
innovatie goede nachtzorg
Innoveren

Innovatie voor goede nachtzorg op de Slimme Zorgestafette

Zorgaanbieders Sevagram, Cicero Zorggroep en Zuyderland bundelen sinds 2023 hun kennis en ervaringen om nachtelijke onrust in de ouderenzorg te verminderen. Op basis hiervan hebben de partijen gezamenlijk de ‘Nacht & Rust-app’ ontwikkeld. Projectleider innovatie Martijn Steijns van Sevagram licht alvast een tipje van de sluier op van het Webinar ‘Nacht & Rust | Lekker Slapen in de Ouderenzorg’, dat de partijen tijdens de Slimme Zorgestafette op 22 februari zullen presenteren.

 

Lees meer

 
 
 
Wonen

Verblijfsduur verpleeghuis vaak langer dan twee jaar

Ouderen verblijven vaak maar kort in het verpleeghuis. Tenminste, dat is het heersende beeld van de verpleeghuiszorg. Een onterechte aanname, blijkt uit cijfers over de verblijfsduur in verpleeghuizen. Cliënten wonen er vaak langer dan twee jaar, soms zelf vier jaar of langer. En dat heeft impact op hoe we de zorg organiseren én wie er een plek in het verpleeghuis kan krijgen. ActiZ stelt vijf vragen aan bestuurder en lid van de kerngroep Wonen en Zorg, Marcel van der Priem: ‘Het is belangrijk dat we keuzes en beleid baseren op realistische cijfers’.

 

Lees meer

 
 
Kwaliteit Verpleeghuiszorg verslaglegging over 2023
 
 
 
van thuis uit
Wonen

‘Investeer in het sociaal domein: de kern van de verzorgingsstaat 2.0'

Een groeiende groep kwetsbare ouderen woont thuis. Dat onderzochten journalisten van Follow the Money en Argos. Ze spraken met wijkverpleegkundigen en maatschappelijk werkers door het hele land. En die zien dat de groep kwetsbare ouderen zonder netwerk groeit. Deze ouderen zijn onvoldoende in staat om voor zichzelf te zorgen. Hun huis vervuilt, ze zijn eenzaam en kunnen vaak niet zelf de deur uit voor bijvoorbeeld boodschappen. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken maakt zich hier zorgen over.

 

Lees meer

 
 
 
Financieren

Terug naar de kern van zorg met de nieuwe bekostiging wijkverpleegkunde

De wijkverpleging verdient minder administratieve regels en zorgprofessionals meer vertrouwen. Daarom werken partijen als ActiZ, Zorgthuisnl, NZa, V&VN, ZN en PFN hard aan een nieuwe vorm van bekostiging. Nina Vos van ZuidZorg vertelt over haar ervaringen als wijkverpleegkundige in een pilot waarin ze al experimenteert met de nieuwe bekostiging.

 

Lees meer

 
 
wijkverpleegkundige
 
 
 
student
Quote

‘Het lijkt misschien simpel, maar dat is het niet’

De juiste zorg, door de juiste zorgverlener, op het juiste tijdstip, op de juiste plek. Vanaf 2025 moeten alle burgers en zorgprofessionals in Nederland met acute, niet levensbedreigende zorgvragen terecht kunnen bij een zorgcoördinatiecentrum. Vandaag stuurde demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Conny Helder haar implementatieplan voor zorgcoördinatie naar de Tweede Kamer. Ronald Schmidt, lid van de ActiZ kerngroep Revalidatie & Herstel en bestuurder bij Cordaan, over de impact van het plan.

 

Lees meer

 
 
 
 
iza
 
Innoveren

IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling ondertekend

Op 22 januari ondertekenden Anneke Westerlaken, namens ActiZ, samen met minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de andere IZA-partijen, in Den Haag het IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling. ActiZ is blij dat VWS hiermee de regie pakt. Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg is daardoor weer een stuk dichterbij.

 

Meer weten?

 
 
oudere
 
Visie eerstelijnszorg 2030 vastgesteld

‘We willen betere eerstelijnszorg’

Zorgen dat mensen straks ook nog eerstelijns zorg kunnen krijgen en die zorg betaalbaar en van goede kwaliteit houden. Dat is in het kort het doel van de Visie eerstelijnszorg 2030. ActiZ is één van de partijen die de visie onderschrijft en ermee aan de slag gaat. Wat dit betekent legt Jeroen van den Oever, bestuurslid van ActiZ en lid van de kerngroep Zorg Thuis uit.

 

Meer weten?

 
 
gesprekstafette
 
Gesprekstafette

In gesprek met grote organisaties over de toekomst van de ouderenzorg

In de ‘Gesprekstafette’ gaat Eva van Zelm in gesprek met organisaties van binnen en buiten de zorg die een belangrijke rol spelen in onze samenleving. Hoe kijken zij naar de ouder wordende samenleving, welke rol zien zij weggelegd voor hun organisatie en waar zien zij mogelijkheden om samen te werken? Met hen onderzoekt Eva de impact van de vergrijzing en gaan we op zoek naar oplossingen. De vergrijzing is immers geen zorgvraagstuk, maar een maatschappelijk vraagstuk van de samenleving.

 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

 
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_MEETINGS
 
 

 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_2
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_2
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_3
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_4
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_4
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_5
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_5
 
 
 

 

Contact: Thomas Oostlander | Adviseur public affairs & communicatie
t.oostlander@actiz.nl | 06-82963697

 

 
 
test