Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de webversie

logo
Branchevereniging van zorgorganisaties

verpleeghuiszorg | zorg thuis | revalidatie en herstel | jeugd

ActiZ FacebookActiZ TwitterActiZ LinkedInActiZ instagramActiZ Youtube
 

12-07-2022

Trots op thuisbegeleiding

header thuisbegeleiding
 
 

Laat die zon maar schijnen!  

Het beloven warme dagen te worden. Het is nu écht zomer! Traditiegetrouw is dit de tijd om van vakantie te genieten. Ook is het de periode waarin gemeenten aanbestedingsprocedures uitzetten. Voor organisaties die daar druk mee zijn, heb ik de tip om het artikel uit de vorige nieuwsbrief over reële tarieven erbij te pakken. Er staat ontzettend bruikbare informatie in. Je vindt het artikel hier 

Laat ik beginnen met heel goed nieuws. Vanaf 1 juni kunnen thuisbegeleiders zich aansluiten bij de sectie Thuisbegeleiders van de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW). Ter introductie is een lidmaatschap in 2022 gratis! En in 2023 betaal je een speciaal kennismakingstarief van €75. Die kans laat je niet aan je voorbijgaan, toch? In deze nieuwsbrief lees je een artikel over de sectie Thuisbegeleiders bij BPSW.  

Juli betekent trouwens ook dat we alweer op de helft van het jaar zitten. Dat brengt mij op het feit dat het project Thuisbegeleiding bij ActiZ nog maar een paar maanden loopt. Op 1 december 2022 zitten mijn drie projectjaren erop. Achter de schermen werken we aan een plan hoe we Thuisbegeleiding binnen Actiz kunnen borgen. Hier volgt in de komende nieuwsbrieven meer over. 

De leergang Thuisbegeleiding bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) is gestart. Daarover lees je meer in het uitgebreide interview met Dorenda Brinkman en Alletta Spreeuw, beiden hoofddocenten bij de leergang. Zoals ik in het vorige voorwoord vertelde, stond er een gastles van mij op het programma. Die heb ik inmiddels gegeven en wat was het leuk!  Ik heb de studenten mogen leren over ondernemerschap en kwartiermaken. De studenten van de leergang zijn enorm leergierig en genieten ervan om met elkaar aan de slag te kunnen met Thuisbegeleiding.  

Er is een nieuwe richtlijn Zorgmijding. In deze nieuwsbrief lees je er in een kort artikel meer over en vind je ook direct de link naar de richtlijn en de samenvattingskaart voor professionals en cliënten. Ook lees je meer over de nieuwe handreiking Betere besluiten in het sociaal werk en tref je een leestip: Nog steeds tussen wal en schip. Dit is een artikel op de website van Binnenlands Bestuur.   

Tot slot nog een uitnodiging aan iedereen die thuisbegeleider én aandachtsfunctionaris of SKJ-geregistreerd is. Bij voorkeur van een organisatie/regio die nog niet aan bod is gekomen in deze nieuwsbrief. Geldt dit voor jou en wil jij meer vertellen over jouw werk voor de volgende editie van de rubriek Vijf Vragen aan? Stuur mij een mail, dan zorg ik dat redacteur Irene contact met je opneemt voor een interview.  

Maak er een fijne zomer van, 

Ilse

 
 
 

Handreiking Betere besluiten in het sociaal werk 

Het maken van keuzes en nemen van beslissingen in de begeleiding van cliënten kan soms best lastig zijn. Toch blijkt goede, professionele besluitvorming bij te dragen aan de kwaliteit van de relatie met en het vergroten van het vertrouwen van de cliënt. Movisie publiceerde onlangs een interessant artikel over de handreiking Betere besluiten in het sociaal werk 

Deze  ‘versie 2.0’ van de handreiking is verrijkt met maar liefst zes modellen van besluitvorming, casussen, ervaringen en tips van sociaal werkers over het werken met de besluitvormingsmodellen. De modellen helpen om tot een logisch besluit te komen aan de hand van de stappen, die zeer praktijkgericht omschreven zijn.  

Een waardevol hulpmiddel voor thuisbegeleiders die zich willen verdiepen in besluitvorming in samenwerking mét de cliënt. Je vindt de handreiking hier 

 
Handreiking 4k
 
 
 
Opleiden 4K

Leertraject Thuisbegeleiding aan de HAN: 'Erkenning en trots' 

Dit jaar startte aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) het leertraject Thuisbegeleiding. Dorenda Brinkman en Alletta Spreeuw zijn beiden hoofddocent en nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van dit leertraject. Dorenda is docent, trainer en coach. Haar expertise is ‘professioneel en persoonlijk leiderschap’ binnen onder andere de opleiding Management in Zorg. Alletta houdt zich bezig met de master Social Work en andere post-hbo leertrajecten en focust vooral op de thema’s regievoering, casemanagement en systemisch werken. In een interview vertellen zij meer over het vak en het leertraject Thuisbegeleiding. 

 

Lees meer

 
 
 

Nieuwe richtlijn Zorgmijding 

Veel thuisbegeleiders krijgen te maken met zorgmijders. Dat zijn cliënten die geen zorg willen maar het wel nodig hebben. Hoe ga je daarmee om? De nieuwe richtlijn Zorgmijding van V&VN en het Trimbos-instituut geeft je informatie en tips in het aanknopen van een gesprek en het opbouwen van een vertrouwensrelatie met zorgmijdende cliënten.  

Mensen die zorg mijden ontkennen vaak -voor zichzelf- dat ze hulp nodig hebben. Soms komt die ontkenning voort uit het onvermogen om adequaat om hulp te vragen. Ook eerdere negatieve of traumatische ervaringen met hulpverlening kunnen tot zorgmijding leiden. Mensen die zich onttrekken aan de samenleving en een geïsoleerd bestaan hebben, kunnen ook verstoken blijven van hulp die misschien wel hard nodig is. De meeste zorgmijders denken of zeggen dat ‘ze het zelf en/of alleen ook wel kunnen.’  

Bij zorgmijding krijg je te maken met allerlei dilemma’s. Hoe kom je in contact met iemand die daar niet om vraagt? Wat doe je om vertrouwen te winnen; hoever ga je? Wanneer neem je over of grijp je in? En wie schakel je in en deel je je bevindingen? Op deze en andere vragen biedt de richtlijn Zorgmijding antwoord, of op zijn minst houvast.  

Je kunt de richtlijn Zorgmijding in de eerste lijn hier lezen en downloaden. Je vind er ook een speciale samenvattingskaart voor professionals én voor cliënten.

 
Zorgmijding
 
 
 
Wal en schip

Publicatie op Binnenlands Bestuur: terugblik op tien jaar sociaal domein  

In haar slotbeschouwing in februari dit jaar schrijft Yolanda de Koster, tot 1 maart auteur bij Binnenlands Bestuur, kritisch, openhartig en constructief over de decentralisaties jeugdzorg en Wmo. Ze blikt terug op bijna tien jaar verandering, verbetering en verwarring in het sociaal domein.  

Enkele conclusies: succesverhalen - waar soms te veel mee wordt gepronkt, gemeenten die hun stinkende best doen, maar ook lange wachttijden, zorgwekkende signalen en zwarte scenario’s.  

Je leest het hele artikel hier: Nog steeds tussen wal en schip. 

 
 

Thuisbegeleiders hebben een eigen beroepsgroep bij BPSW 

Tadaa: de sectie Thuisbegeleiders van BPSW is een feit! En vanaf nu kan ook jij lid worden. Zoek je verdieping in jouw werk als thuisbegeleider en wil je samen met vakgenoten bijdragen aan de verdieping en ontwikkeling van Thuisbegeleiding? Sluit je aan en kom in contact met gelijkgestemden. 

BPSW is dé beroepsvereniging van professionals in sociaal werk. Een lidmaatschap bij een beroepsvereniging heeft veel voordelen. De ontmoeting met collega’s van andere organisaties geeft je het gevoel sterker in je vak te staan. Het uitwisselen van kennis en ervaring, binnen en buiten je eigen organisatie, verrijkt en verbreedt jouw professionaliteit. En natuurlijk wil je als beroepsvariant ook zichtbaar zijn.  

Daarom vormen thuisbegeleiders vanaf nu een eigen functiegroep binnen de BPSW. Een mooie bijkomstigheid is dat de sectie ook een eigen besloten groep heeft op LinkedIn. Hier is alle ruimte voor het uitwisselen van tips en ervaringen. Leden van de sectie Thuisbegeleiders kunnen hier gratis bij aanhaken.  

En prachtig nieuws: een lidmaatschap voor 2022 is nu tijdelijk -ter introductie- gratis. Voor een lidmaatschap in 2023 betaal je een kennismakingstarief van slechts €75. Meer informatie over de sectie en aanmeldingsprocedure lees je op speciale webpagina van BPSW.  

Sluit je aan en word lid!  

 
Thuisbegeleiders andersom 4k
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_6
 

Lees meer

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_7
 

Lees meer

 
 
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_8
 

Lees meer

 
 
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001
 

Meer weten?

 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
 

Meer weten?

 
 
 

 
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_MEETINGS
 
 

 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_1
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_2
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_2
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_3
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_3
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_4
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_4
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_5
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002_5
 
 
 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_001_1
 
 
test