Drie ActiZ jeugd leden - Jong JGZ, Thuiszorg West-Brabant en Yunio - doen mee aan een pilot binnen Kansrijk Partnerschap in Actie: Big data voor kansen in de kindertijd. In dit samenwerkingsverband werken de Erasmus Universiteit Rotterdam en drie JGZ-organisaties aan een onderzoeksproject dat inzicht geeft in hoe de jeugdgezondheidszorg (JGZ) gericht kan bijdragen aan het verkleinen van kansenongelijkheid bij kinderen.
Manon Arts, vice-voorzitter ActiZ Jeugd:’ Als ActiZ jeugd werken we aan en vanuit onze visie ‘Aan de slag met digitaal partnerschap. Dienend aan Jeugd en Gezin.’ Het vastleggen en benutten van data moet niet alleen efficiënt zijn, maar ook daadwerkelijk bijdragen aan betere zorg voor de eindgebruikers. Data-gedreven werken biedt kansen voor preventie en maatwerk, maar kan alleen succesvol zijn als we heldere afspraken maken over eigenaarschap, toegankelijkheid en interoperabiliteit. We nemen graag regie over deze ontwikkeling en gaan samen op zoek met partners, zoals de Erasmus Universiteit Rotterdam naar wat kan, mag en nuttig is. Informatieveiligheid en privacybescherming blijven hierbij cruciaal: ouders en jeugdigen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens veilig en zorgvuldig worden beheerd.’
Onderzoek naar gerichte ondersteuning door de JGZ
Centraal in het partnerschap staat de vraag: welke groepen kinderen maken het meest gebruik van bepaalde vormen van JGZ-ondersteuning, en in welke contexten komen zij voor? Door bestaande data te verbinden, te verdiepen en te analyseren, ontstaat zicht op waar de grootste gezondheidswinst te behalen zou kunnen zijn. Het onderzoek helpt daarmee om de aanwezige informatie (‘het goud van de JGZ-data’) beter te benutten en om aanknopingspunten te vinden voor gerichtere inzet van preventie binnen de jeugdgezondheidszorg.
De pilot bij de vier JGZ-organisaties is een eerste stap in het verzamelen van praktijkgegevens, het verkennen van methodieken en het opbouwen van een gedeelde kennisbasis.
Brede samenwerking voor gelijke kansen
Met het Kansrijk Partnerschap in Actie wordt er samen met wetenschappelijke partners gebouwd aan een toekomst waarin ieder kind een goede start krijgt. Deelnemende organisaties brengen kennis en ervaring in vanuit de praktijk, terwijl de Erasmus Universiteit wetenschappelijke begeleiding en verdieping biedt. ActiZ Jeugd blijft de voortgang van de pilot en het onderzoek actief volgen en deelt relevante inzichten met haar leden en netwerk.