nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
22 januari 2019Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Brochures vluchtelingenkinderen in de kinderopvang

Het Consortium Vluchtelingenpeuters heeft een viertal brochures ontwikkeld voor iedereen die in de kinderopvang te maken heeft met vluchtelingenkinderen en hun ouders. De brochures bevatten achtergrondinformatie, praktische voorbeelden en tips. Ook andere professionals kunnen profijt hebben van deze uitgaven. 

 

Voorkant-handreiking-anderstaligheid-vluchtelingenkinderen-in-de-opvang

Nieuwe uitdagingen

Veel kinderopvangorganisaties komen in aanraking met jonge vluchtelingenkinderen. Dit kunnen kinderen zijn die met familieleden naar Nederland zijn gevlucht, die voor gezinshereniging zijn gekomen of die in Nederland zijn geboren nadat hun ouders hierheen zijn gevlucht. De komst van vluchtelingenkinderen en hun ouders stelt de kinderopvang voor nieuwe uitdagingen en vragen. 

Hoe communiceer je met ouders die analfabeet zijn en totaal geen Nederlands of Engels spreken? Hoe kom je erachter of afwijkend gedrag van een kind te maken heeft met een cultuurverschil, een trauma of een ontwikkelingsstoornis? Hoe stel je kinderen en ouders op hun gemak die grote moeite hebben om gescheiden te worden? 

Ook geschikt voor andere professionals

De brochures zijn eveneens informatief voor andere professionals en vrijwilligers die werken met deze kinderen en hun ouders: in onderwijs, wijk- en jeugdteams, jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg. 

De reeks ‘Vluchtelingenkinderen in de kinderopvang’ bestaat uit deze vier brochures:

Consortium Vluchtingenpeuters

Het Consortium Vluchtelingenpeuters bestaat uit Sociaal Werk Nederland, Pharos, het NJi en Sardes. Zij hebben met hulp van het Kinderopvangfonds deze vier praktische brochures geschreven. Deze handreikingen zijn in samenwerking met het werkveld ontwikkeld tijdens regionale bijeenkomsten en pilots.

Angela Bransen - vierkant klein

Laatste nieuws