nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
03 augustus 2018Jeugd Nieuws, Kwaliteit en opleiding

Nieuwe JGZ-handreiking over gesprek stoppen met roken

In gesprek gaan over stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat een stopadvies van zorgprofessionals effectief is en serieus wordt genomen. De handreiking ‘Rookvrij Opgroeien voor de JGZ (0-12 jaar)’ ondersteunt de professional bij het aangaan van dit gesprek. 

Naast een stappenplan voor het bespreken van stoppen met roken, bevat de handreiking een overzicht van ondersteunende materialen en informatie over het beschikbare doorverwijsaanbod. Ook terugvalpreventie na de zwangerschap komt aan bod. De handreiking sluit aan op de informatie in de e-learning Rookvrij Start

JGZ heeft behoefte aan scholing en ondersteunende materialen

In 2017 is een verkenning uitgevoerd onder 61 stafleden en 429 JGZ-professionals (jeugdartsen en -verpleegkundigen). Uit de verkenning blijkt dat JGZ-professionals vaak de gevaren van meeroken bespreken met rokende ouders, maar minder vaak bespreken dat ouders ook kunnen stoppen met roken. Tevens bleek er behoefte aan meer scholing (e-learning), doorverwijsmogelijkheden en ondersteunende materialen. 

Bestellen of downloaden

De handreiking kan dat via de website van het Trimbos Instituut besteld (2 euro per exemplaar) of gedownload worden. 

Angela Bransen - vierkant klein

Laatste nieuws