Sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) komen overal voor. Maar hoe gaan andere landen ermee om?
Sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) komen overal voor. Maar hoe gaan andere landen ermee om? De factsheet ‘Aanpak gezondheidsverschillen in het buitenland’ gaat in op het beleid van een aantal landen die hier veel werk van maken.
Hoe pakken andere landen gezondheidsverschillen aan? Het RIVM en Pharos onderzochten het beleid van landen die hier veel werk van maken: Noorwegen, Zweden, Finland, Engeland, Schotland en Canada. De aanpak verschilt per land, maar er zijn opvallende overeenkomsten. De factsheet Aanpak gezondheidsverschillen in het buitenland (april 2018) zet de verschillen op een rij. Een inspiratiebron voor beleidsmakers en professionals.
Overeenkomsten
De meeste landen besteden zowel aandacht aan leefstijl als aan de rol van maatschappelijke factoren die van invloed zijn op sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Daarnaast ligt bij alle landen de nadruk op een integrale benadering van gezondheidsverschillen. In alle landen (behalve Finland) verschuiven de verantwoordelijkheden van de nationale naar lokale overheden. Ook het betrekken van burgers bij gezondheidsbeleid staat bij veel landen hoog op de agenda.
De factsheet geeft per land een korte weergave van de aanpak van gezondheidsverschillen. Vervolgens leest u bij ieder land concrete voorbeelden.
Reactie ActiZ Jeugd
Een overzicht van praktijkvoorbeelden uit een aantal landen. Alhoewel de voorbeelden niet een-op-een over zijn te nemen, kunnen ze wel als inspiratiebron dienen.