nieuws

Jeugd beeldmerk
17 mei 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Standpunt NVK: adviseer actief vroege introductie van hoog-allergene voedingsmiddelen

Door juist bij kinderen met (matig)eczeem en allergieën in de familie actief vroeg hoog-allergene voedingsmiddelen zoals pinda en noten te introduceren, kan later ernstige allergische problematiek voorkomen worden. Dit blijkt uit onderzoek dat heeft geleid tot het standpunt van de NVK. 

De huidige voedingsrichtlijn van de jeugdgezondheidszorg adviseert om bijvoeding vanaf 4 maanden te introduceren. Het blijkt echter dat juist bij kinderen met een allergische aanleg de introductie van bijvoeding en hoog-allergene producten nu vertraagd wordt ingevoerd. 

Standpunt NVK

In het standpunt van de NVK (Nederlandse Vereniging Kinderartsen) wordt gepleit voor een actiever beleid tot introductie van pinda’s en noten in de voeding van jonge zuigelingen. Dit bericht is ook in meerdere media verschenen en ouders kunnen vragen over deze adviezen bij de jeugdgezondheidszorg stellen. De huidige JGZ richtlijn is nog niet direct aangepast op dit standpunt. Vooruitlopend op een eventuele aanpassing is het goed als professionals werkzaam in de JGZ nota nemen van het officiële standpunt van de NVK. 

Bron: NVK en AJN april 2018

Laatste nieuws