nieuws

Jeugd laars en skateboard
27 april 2018Jeugd Nieuws, Samenwerking jeugd

Programma Zorg voor de Jeugd gepresenteerd

Minister De Jonge (VWS) en minister Dekker (Rechtsbescherming) stuurden de Tweede Kamer het programma ‘Zorg voor de Jeugd’. Het doel van dit programma is: jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering steeds merkbaar en meetbaar beter te maken voor kinderen, jongeren en gezinnen. Preventie, vroegsignalering en echt een beweging naar voren komt in het programma niet aan de orde. 

Programma Zorg voor Jeugd

In het programma is een zestal concrete doelen geformuleerd: 

  1. betere toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen;
  2. meer kinderen zo thuis mogelijk laten opgroeien;
  3. alle kinderen de kans bieden zich optimaal te ontwikkelen;
  4. kwetsbare jongeren beter op weg helpen zelfstandig te worden;
  5. jeugdigen beter beschermen als hun ontwikkeling gevaar loopt;
  6. investeren in vakmanschap van jeugdprofessionals. 

Deze doelen willen de bewindspersonen bereiken met zes inhoudelijke actielijnen die in het bijgevoegde programma zijn uitgewerkt. Voor het realiseren van deze actielijnen zijn veel partijen nodig: lokaal, regionaal en landelijk.  

Voor de uitvoering is in de periode 2018 tot en met 2020 een bedrag van €108 miljoen via het Transformatiefonds beschikbaar (kabinet 54 mln. en gemeenten 54 mln.) om de vernieuwing en verbetering van de jeugdhulp te ondersteunen. Om voor een bijdrage in aanmerking te komen, worden ‘Regionale deals Jeugd’ gesloten. Daarvoor stellen jeugdhulpregio’s een driejarig transformatieplan op dat aansluit op de actielijnen van het programma ‘Zorg voor de Jeugd’. Het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ) gaat gemeenten – in vervolg op de TAJ (Transitie Autoriteit Jeugd) en het programma zorglandschap – hierbij ondersteunen en adviseren. 

Bron: Rijksoverheid, april 2018 

Reactie ActiZ Jeugd

In het programma zoals het voorligt is er een sterke nadruk op (specialistische) zorg en mist het aandacht voor (primaire) preventie en vroegsignalering. De beweging naar voren is vertaald in van intramuraal naar meer extramuraal. Voorkomen van problemen door tijdig lichtere hulp in te zetten komt niet aan de orde, een gemiste kans! Naar ons idee is meer aandacht voor het gezonde opvoeden en opgroeien van jeugd wenselijk. Wij hopen van harte dat in het nog verwachte programma Kansrijke Start hier aan wordt tegemoet gekomen.

Laatste nieuws