nieuws

Jeugd laars en skateboard
27 april 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Programma Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling gelanceerd

‘Geweld hoort nergens thuis!'. Zeker niet in je eigen huis, waar je je veilig moet voelen om jezelf te kunnen zijn, op te groeien en je te ontwikkelen. Veel mensen hebben thuis niet zo’n veilige omgeving. De schade die dit veroorzaakt is groot. Onze opgave is huiselijk geweld en kindermishandeling terugdringen en de schade ervan beperken en zo de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie te doorbreken. 

Aanpak

Minister De Jonge (VWS) en minister Dekker (Rechtsbescherming) binden met de gemeenten de strijd aan met huiselijk geweld en kindermishandeling. Samen met Annemarie Penn-te Strake namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) presenteren ze het actieprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’. Het bevat een groot aantal maatregelen om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen en duurzaam op te lossen. Het Rijk stelt daar de komende jaren tientallen miljoenen voor beschikbaar. 

Reactie ActiZ Jeugd

ActiZ Jeugd zal samen met GGD GHOR en NCJ een reactie geven op dit plan. Wij zijn van mening dat dit programma in bredere samenhang gezien moet worden met de verschillende actieprogramma’s: Zorg voor Jeugd, Aanpak Huiselijke Geweld en kindermishandeling en de nog te lanceren Kansrijke Start. Bij de twee reeds gelanceerde programma’s (Zorg voor jeugd, Aanpak Huiselijk geweld en kindermishandeling) valt op dat preventie en de aandacht voor beschermende factoren minder aandacht krijgt dan signalering en aanpak van reeds aanwezige problemen. 

Bron: Rijksoverheid april 2018

Laatste nieuws