nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
12 april 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Passende jeugdhulp: 4e jaarrapportage Transitie Autoriteit Jeugd

De veranderopgave in de jeugdhulp is nog onverminderd groot en vergt versnelling. Dat stelt de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) in haar vierde jaarrapportage, met als titel ‘Tussen droom en daad, op weg naar een volwassen jeugdstelsel’, die eind maart aan de ministers Hugo de Jonge van VWS en Sander Dekker van J&V is aangeboden. 

Voorzitter TAJ Marjanne Sint stelt: “Iedereen die betrokken is bij jeugdhulp erkent dat vroegtijdige interventies, op maat en dichtbij het kind nodig zijn om te voorkomen dat in het latere leven zich veel ernstiger problemen voordoen. Het draagvlak is er, maar de veranderopgave is ook drie jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe Jeugdwet nog onverminderd groot. Tussen droom en daad staat niet zozeer de Jeugdwet in de weg, maar wel de weerbarstige praktijk.” 

De TAJ vindt het noodzakelijk dat:

  • alle betrokkenen gezamenlijk concreet maken wat ze bedoelen met ‘passende jeugdhulp’ en zorgvernieuwing, en dat als uitgangspunt nemen bij contractering: het moet gaan over de maatschappelijke opgave;
  • hardnekkige knelpunten, rondom onder meer inkoop, verantwoording en betaling doortastend worden aangepakt;
  • de transformatie realistisch en stap voor stap wordt aangepakt.
     

TAJ geeft de volgende adviezen:

  • Maak ‘passende jeugdhulp’ en zorgvernieuwing concreet
    Effectieve passende jeugdhulp is een maatschappelijke opgave, waarvan inkoop, contractering en verantwoording zijn afgeleid. Gemeenten, aanbieders, professionals, Rijk moeten - in samenspraak met kinderen en ouders - het begrip ‘passende jeugdhulp’ operationaliseren.
  • Pak knelpunten doortastend aan
    Er zijn nog knelpunten bij de contractering, bekostiging en administratieve afhandeling. Hiervoor zijn al veel landelijke acties ingezet. Ook de komende periode is het nodig dat Rijk, gemeenten en aanbieders doortastend werk maken van het oplossen van knelpunten. Dit is ook van belang omdat een aantal aanbieders er financieel slecht voor staan.
  • Transformeer stap voor stap en wees realistisch
    Realiteitszin is nodig bij alle betrokkenen over de forse opgave die er ligt in het bereiken van de ambities van het nieuwe stelsel en de tijd die daarmee gemoeid is. Het advies van de TAJ aan Rijk, gemeenten en aanbieders is om niet alles tegelijk te willen doen. Spreek voor de komende jaren een heldere ontwikkelagenda af, zodat veranderingen stapsgewijs worden doorgevoerd.

Lees de bijgevoegde PDF voor de volledige tekst van de 4e jaarrapportage

Bron: Transitie Autoriteit Jeugd / VNG, maart 2018 

Reactie ActiZ Jeugd

De geconstateerde knelpunten zijn zeer herkenbaar. ActiZ Jeugd hoopt dat de komende periode daadwerkelijk ingezet kan worden op transformatie en levert daar waar mogelijk graag haar bijdrage daaraan.
 

Laatste nieuws