nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
28 maart 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Zorg voor vrouwen die besneden zijn: 9 spreekuren VGV in Nederland

In Nederland leven ongeveer 30.000 vrouwen en meisjes die besneden zijn. Dit brengt vaak specifieke gezondheidsklachten met zich mee. Ernstige menstruatieproblemen, infecties (zoals terugkerende blaasontsteking), plasproblemen, pijn, seksuele problemen, psychische klachten en vruchtbaarheidsproblemen zijn daar voorbeelden van. Vaak kunnen klachten goed opgelost worden als de vrouw de juiste hulp krijgt. 

Speciale spreekuren

Enkele jaren geleden is op 4 plaatsen in Nederland een begin gemaakt met speciale spreekuren voor besneden vrouwen. Sinds januari 2018 is er een dergelijk spreekuur op 9 plaatsen in Nederland, daarmee is een mooie spreiding van de spreekuren over het hele land bereikt. Vanuit de spreekuren kunnen vrouwen naar verschillende gespecialiseerde hulpverleners verwezen worden. De spreekuren zijn georganiseerd vanuit GGD’en en vinden plaats in CJG’s, ziekenhuizen of de GGD. 

Wat houdt zo’n spreekuur in?

De besneden vrouw kan vragen stellen en advies krijgen op deze spreekuren. Iedere vrouw kan er zonder verwijzing terecht. Bezoek aan het spreekuur is kosteloos. Wanneer een vrouw vanuit dit spreekuur geadviseerd wordt medische hulp te zoeken is wel een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts nodig. De hulpverlener, vaak een verpleegkundige, van het spreekuur kan hierbij de weg wijzen. 

Adressen van de spreekuren zijn te vinden in de brochure: ‘Zorg voor besneden vrouwen’  

Bron: Pharos

Laatste nieuws