nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
16 maart 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Programma Dappere Dino’s positief geëvalueerd

Uit de evaluatie van dit groepsprogramma blijkt dat het succesvol preventieve steun biedt aan 6- tot 8-jarige scheidingskinderen. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de ‘Alles is gezondheid’-pledge van Jeugdformaat en TNO. De training is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met de veranderingen tijdens en na de scheiding van hun ouders. 

Evaluatie van Dino’s

Onderzoekers van TNO volgden, in de periode 2015-2017, in samenwerking met praktijkpartners 108 kinderen die deelnamen aan het programma. Waar kinderen voorafgaand aan de training ongeveer een 6,5 kregen als cijfer voor hun welzijn, is dit na de training gestegen tot 7,5. Ook bleken er na deelname minder emotionele problemen en gedragsproblemen te zijn bij de kinderen. Leeftijdsgenoten die de training niet volgden, lieten geen veranderingen zien. 

Wat is Dappere Dino’s en voor wie bedoeld?

Dappere Dino’s is een evidence-based preventieve groepstraining voor kinderen in groep 3 & 4 (6-8 jaar) van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn. De training is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met de veranderingen tijdens en na de scheiding. Het programma is niet bedoeld voor kinderen met ernstige gedrags- en/of emotionele problemen, omdat zij meer baat zullen hebben van een individuele training. Dappere Dino’s bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten. Een Dappere Dino’s groep bestaat uit maximaal 7 kinderen en komt tijdens of na schooltijd bij elkaar. Ouders worden geïnformeerd en betrokken, tijdens de individuele intake; op een facultatieve groepsbijeenkomst; middels nieuwsbrieven en bij de individuele eindevaluatie. Inmiddels is Dappere Dino’s erkend als theoretisch goed onderbouwd door de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.
www.dapperedino.nl

Stoere Schildpadden

Voor jongere kinderen tussen 4 en 6 jaar bestaat een vergelijkbaar programma gericht op deze leeftijdsgroep: Stoere Schildpadden. www.stoereschildpadden.nl  

Bron: TNO

Laatste nieuws