nieuws

Jeugd laars en skateboard
02 maart 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Preventie houdt je gezonder

In het kader van de voortgang van het Nationaal Preventieakkoord vond een 5-tal ronde tafelgesprekken plaats. Het verslag van deze gesprekken is nu beschikbaar. Staatssecretaris Blokhuis heeft het Nationaal Preventieakkoord naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Vijf rondetafelgesprekken

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil weten welke forse stappen gezet kunnen worden met een preventieakkoord. Hij is hierover in gesprek gegaan met bestuurders, professionals, artsen, onderzoekers en vertegenwoordigers van patiënten/burgers. In totaal zijn er in december 2017 en januari 2018 vijf rondetafelgesprekken gehouden om te spreken over de focus van het preventieakkoord en de scope van de onderwerpen. Staatssecretaris Paul Blokhuis was bij alle gesprekken aanwezig die plaatsvonden in Den Haag. 

Focus

Naast de voorkeur voor een integrale aanpak kwamen veel verschillende thema’s op tafel. Gesprekspartners noemen naast de thema’s roken en overgewicht: (overmatig) alcoholgebruik, zoete drankjes, depressie, stress, arbeidsverzuim, 1001 dagen, mentale veerkracht, gezonde (leef)omgeving, fijnstof, ondervoeding bij ouderen, vallen bij ouderen, slaaptekort, huidkanker, astma en verslavingen als gamen en gokken. 

De keuze van de staatssecretaris

In de brief aan de Tweede Kamer geeft de staatssecretaris aan welke keuze hij voor de komende jaren maakt. Hij erkent dat de andere aangedragen thema’s ook belangrijk zijn. De keuze is gevallen op het gezamenlijk aanpakken van de volgende onderwerpen:

  1. roken;
  2. overgewicht; Het thema overgewicht is onlosmakelijk verbonden met onderdelen als:
    a. bewegen
    b. voeding
  3. problematisch alcoholgebruik. 

Er zal ingezet worden op:

  • stevige ambities formuleren voor de lange termijn (zoals een rookvrije generatie) en ambitieuze, concrete doelen en maatregelen voor 2020;
  • samenwerking op nationaal en lokaal niveau over de domeinen heen versterken. Op lokaal niveau wordt in diverse gemeenten een integrale aanpak gerealiseerd die effect sorteert, dit zou met een nationaal preventieakkoord verbreed moeten worden;
  • samenwerking binnen het nationaal preventieakkoord met die partijen die verantwoordelijkheid durven nemen en resultaat willen bereiken. Het nationaal preventieakkoord moet verder gaan dan vrijblijvende afspraken;
  • inzetten op bestaande instrumenten en methoden die goed werken en op breed draagvlak kunnen rekenen. 

Reactie ActiZ Jeugd

Wij kunnen ons goed vinden in de gestelde doelen en ActiZ Jeugd zal waar mogelijk haar medewerking verlenen om deze doelen te bereiken. De JGZ preventieagenda sluit ook goed aan bij deze doelen. 

Bron: Rijksoverheid

Laatste nieuws