nieuws

Jeugd beeldmerk
29 maart 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Onderzoek toont aan HPV-vaccinatie heeft breed effect

Op 26 maart is aan de VUmc Robine Donken gepromoveerd op onderzoek naar de werkzaamheid van de HPV-vaccinatie. Ze onderzocht de effecten bij meisjes die als eersten werden ingeënt. De inentingen die baarmoederhalskanker moeten voorkomen, bieden een langdurige bescherming tegen vijf typen van de verantwoordelijke HPV-infectie. 

Vaccinatie tegen infectie met humaan papillomavirus (HPV) ter preventie van baarmoederhalskanker is in 2010 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor 12-jarige meisjes. In 2009 kregen meisjes geboren tussen 1993 en 1996 de HPV-vaccinatie aangeboden in een inhaalcampagne. 

Onderzoeksgroep

Het onderzoek is verricht onder een betrekkelijk kleine onderzoeksgroep van 1635 jonge vrouwen, van wie 53 procent was gevaccineerd. Zij leverden zelf jaarlijks een vaginaal uitstrijkje. Van de aanvankelijke groep participanten viel 39 procent in de loop van het onderzoek uit. Een bijna volledige bescherming (98%) tegen twee typen is gevonden tot zes jaar na het toedienen, bij jonge vrouwen die drie inentingen hebben gehad. Sinds 2014 wordt overigens gebruikgemaakt van een tweedosesschema. Ook bleken de jonge vrouwen in die periode beschermd tegen drie andere typen, die niet in het vaccin zijn opgenomen. Het zevende jaar kon niet meer in het promotieonderzoek worden opgenomen, maar geeft volgens Donken hetzelfde beeld. 

Advies

Omdat de werking van het vaccin zo goed blijkt is het jammer dat slechts ongeveer de helft van alle meisjes die de vaccinaties aangeboden krijgen hier gebruik van maken. Donker vraagt zich af of op jongere leeftijd vaccineren of jongens en meisjes vaccineren een hoger bereik zou geven. Ook is te overwegen om de vaccinaties anders te organiseren bijvoorbeeld op scholen en kleinschaliger in plaats van vrij massale groepsvaccinaties. 

Bron: VUmc maart 2018

Laatste nieuws