nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
02 maart 2018Jeugd Nieuws, Kwaliteit en opleiding

Evaluatie Jeugdwet: De stem van de professional

Ouders en jongeren hebben het nog steeds moeilijk om de jeugdhulp te krijgen die zij nodig hebben. Het moet goed gaan met alle kinderen en dat gaat het nog niet, vinden professionals. Dit valt te lezen in het onderzoek dat de samenwerkende beroepsverenigingen hebben laten uitvoeren door het Nivel onder professionals naast de evaluatie van de Jeugdwet. 

Enquête onder professionals

Op grond van de uitkomsten van dit onderzoek hebben de samenwerkende beroepsverenigingen aanbevelingen over de Jeugdwet aan de Ministers de Jonge (VWS) en Dekker (VenJ) en de VNG aangeboden. Hiermee willen zij de kwaliteit van hulp voor alle kinderen, jongeren en hun gezinnen helpen verbeteren. De aanbevelingen zijn gericht op de gemeenten, het Rijk, de aanbieders, de professionals en de betrokken beroepsverenigingen. 

“Hiermee beogen we een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van jeugdhulp en jeugdbescherming voor alle kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers. We hopen dat de ministers en de gemeenten de stem van de professionals meenemen in hun beleid”, aldus Jan Laurier, voorzitter van de Beroepsvereniging voor professionals in Sociaal Werk. 

Aanbevelingen

Uit het onderzoek blijkt dat professionals hard werken aan het vormgeven van het nieuwe jeugdstelsel, maar ook dat het nog veel investeringen vraagt. In te veel gemeenten lukt het nog niet om aan alle kinderen en jongeren tijdig de passende hulp en jeugdbescherming te bieden. Professionals geven aan dat er ook gekeken moet worden naar de context waarbinnen hulpverlening geboden wordt. Zo stellen zij dat veel gemeenten meer zouden kunnen investeren in voorlichting en (collectieve) preventie en standaard gebruik zouden moeten maken van de kennis en wetenschap uit de praktijk. Ook vinden de professionals dat administratie en regelgeving beperkt moet worden tot dat wat minimaal nodig is voor sturing op goede hulpverlening. 

Februari 2018

Laatste nieuws