Het actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ wil het tekort aan menskracht in de zorg terug dringen.
Het actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ wil het tekort aan menskracht in de zorg terug dringen. Het kabinet geeft met het actieprogramma de ambitie weer dat de personeelstekorten in de zorg in 2022 naar nul of daar dichtbij moeten.
Drie pijlers
Het actieprogramma heeft een drietal pijlers:
- Meer kiezen voor de zorg: dus meer leerlingen en meer zijinstromers
- Beter leren in de zorg: betere ondersteuning zoals voor iedere student de zekerheid van een stageplek
- Anders werken in de zorg: werken sluit meer aan bij wensen van de medewerkers, mogelijkheden tot hogere deeltijdfactor
Om het gestelde doel te bereiken wil men ook verschillende onderzoeken doen. Daarbij wordt onder andere de werkdruk in de jeugdhulp onderzocht. Een verkenning die dit najaar afgerond moet zijn zal een beeld geven van de stijgende werkdruk en moeilijk vervulbare vacatures in jeugdhulp en jeugdbescherming.
Deze verkenning van knelpunten in jeugdhulp en jeugdbescherming is bedoeld als aanvulling op het actieplan. De FNV vreest dat VWS met de verkenning de problemen in de jeugdzorg op de lange baan schuift. In een brandbrief aan minister Hugo de Jonge van VWS schrijft de vakbond dat al jaren duidelijk is dat de jeugdzorg de hoogste werkdruk heeft in zorg en welzijn. Werknemers, maar ook kinderen en gezinnen zijn daarvan het slachtoffer. De situatie is volgens de FNV niet langer te dragen.
Bronnen: Rijksoverheid en FNV