nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
29 maart 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Actieplan Preventie gehoorschade

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) informeert de Tweede Kamer over het vervolg van het Actieplan preventie gehoorschade en deelt het adviesrapport maximale voor openbaar toegankelijke locaties met versterkte muziek. De staatssecretaris vindt preventie van gehoorschade een belangrijk thema en hij wil dan ook met kracht de ingezette acties van zijn voorganger voortzetten en uitbreiden. 

Onderzoek

Er dient een onderzoek te komen naar hoe vaak gehoorschade onder jongeren voorkomt. Harde cijfers hierover ontbreken nog. Daarnaast is er bij jongeren en bezoekers van locaties met harde muziek nog veel winst te behalen in bewustwording van de gevolgen van gehoorschade en hoe dit voorkomen kan worden. Ook wil de staatssecretaris er voor zorgen dat jongeren op een veilige manier van muziek kunnen blijven genieten. 

Voorlichting en oordoppen

Langdurige blootstelling aan harde muziek kan net als werken in een lawaaierige omgeving schadelijk zijn voor het gehoor en permanente gehoorschade veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat vooral jongeren gehoorschade oplopen door blootstelling aan harde muziek. Het is belangrijk dat gehoorschade wordt voorkomen: eenmaal opgelopen gehoorschade is namelijk niet te genezen of te repareren. Met het Actieplan is daarom ingezet op voorlichting en bewustwording, het bieden van een voor het gehoor veilige vrijetijdsomgeving en het verkrijgen van inzicht in het aantal mensen met lawaaidoofheid. Hiermee zijn de afgelopen twee jaar grote stappen gezet in het voorkomen van gehoorschade door harde muziek bij jongeren en bezoekers van muzieklocaties. 

Adviesrapport RIVM

Het advies van de staatssecretaris is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, expert opinions en regelgeving in andere landen. Voor muzieklocaties met versterkte muziek en met als doelgroep mensen vanaf 16 jaar wordt een maximaal geluidsniveau van 102 dB(A), gemeten over een kwartier, geadviseerd. Omdat kinderen minder goed in staat zijn zelf maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen, worden lagere maximale geluidniveaus geadviseerd voor jonge kinderen tot en met 13 jaar (gemiddeld 91 decibel over een kwartier) en voor kinderen van 14 en 15 jaar (gemiddeld 96 decibel over een kwartier). Het RIVM onderstreept dat het onmogelijk is om maximale geluidsniveaus te adviseren die voor ieder individu absoluut veilig zijn, en dus geen risico op gehoorschade opleveren. Dit betekent dat het belangrijk is om bezoekers van muziekactiviteiten te informeren over mogelijkheden om zelf het risico op gehoorschade te beperken. De risico’s kunnen door bezoekers van muzieklocaties beperkt worden door gebruik te maken van gehoorbescherming, te zorgen dat ze niet te dicht bij de geluidsboxen staan en hun oren af en toe rust te gunnen.  

Reactie ActiZ Jeugd

ActiZ Jeugd onderstreept het belang van preventie van gehoorschade en is dan ook blij met dit actieplan en het adviesrapport. De professionals die met jongeren of hun ouders werken hebben hiermee extra informatie in handen om voorlichting en advies over preventie van gehoorschade te geven. 

Bron: Rijksoverheid maart 2018

Laatste nieuws