nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
13 februari 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Website GezondinNederland uitgebreid voor Eritrese nieuwkomers

De website GezondinNederland.info is uitgebreid met informatie over gezondheid en zorg in Nederland voor Eritrese nieuwkomers. De informatie wordt aangeboden in het Tigrinya. GezondinNederland was al beschikbaar in het Arabisch. Naast de eigen taal wordt informatie ook in het Nederlands aangeboden. Dit draagt bij aan een snellere integratie en het vergroten van de zelfredzaamheid van deze groep. 

Er bleek een groeiende behoefte aan laagdrempelige, toegankelijke en betrouwbare informatie over gezondheid en zorg, opgroeien en opvoeden in Nederland. De website voldoet aan deze behoefte en brengt informatie per thema overzichtelijk bij elkaar gebracht. 

De informatie op de website wordt voortdurend geupdate en aangevuld met thema’s die aan de orde komen op de facebookpagina’s Syriers Gezond, Eritreëers Gezond en Opgroeien in Nederland. Deze facebookpagina’s worden al bijna 2 jaar intensief geraadpleegd door Syrische en Eritrese nieuwkomers. 

Informatie op facebookpagina’s ook beschikbaar op website

Facebook blijkt een goed medium om met nieuwkomers kennis en informatie uit te wisselen.
Nederlandse professionals van de GGD regio’s Utrecht, Amsterdam en Kennemerland en expertisecentrum Pharos ondersteunen de Syrische en Eritrese professionals bij het beantwoorden van vragen en verstrekken van betrouwbare informatie. Op deze manier doen deze teamleden werkervaring op in Nederland.
Kracht van de facebookpagina’s is het directe bereik van nieuwkomers en het vertrouwen dat de inzet van professionals uit het land van herkomst, hen biedt. Ook zorgprofessionals maken gebruik van de facebookpagina’s om informatie toegankelijk te maken in hun contact met patiënten/cliënten. 

Facebook Syriers Gezond en Opgroeien in Nederland

In 2016 ging de facebookpagina Syriërs Gezond live waar Syrische zorgprofessionals informatie bieden en vragen beantwoorden in het Arabisch en het Nederlands. Deze pagina heeft inmiddels meer dan 13.000 volgers. In mei 2017 werd de facebookpagina Opgroeien in Nederland gelanceerd met informatie over opgroeien en opvoeden voor Arabisch sprekende ouders in Nederland. Deze pagina telt al bijna 2.500 volgers. De facebookpagina Eritreëers Gezond is gestart op 17 september 2017 en heeft 2.255 volgers. 

Februari 2018

Laatste nieuws