nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
14 februari 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Vroege herkenning autisme van belang voor ontwikkelingskansen kind

Kinderen met autisme spectrum stoornissen (ASS) komen nog altijd te laat in zorg, hoewel 80% van de ouders in de eerste twee levensjaren al duidelijk zorg ervaart. Gemiddeld zit er 3 jaar tussen het moment dat er eerste zorgen zijn en de start van de hulpverlening. 

Landelijk netwerk autisme jonge kind

In 2013 is vanuit Karakter het Landelijk Netwerk Autisme Jonge Kind (LNAJK) opgericht met als missie: Kinderen met een verhoogd risico op een autisme spectrum stoornis vóór de leeftijd van 30 maanden te signaleren en zorg op maat te bieden aan kind en ouders, zodat de ontwikkeling zo positief mogelijk wordt beïnvloed. 

Doelen

In dit netwerk werken experts op het gebied van autisme bij jonge kinderen met elkaar samen om kennis te delen, gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek op te zetten en uitkomsten van onderzoek te vertalen naar bruikbare producten voor de praktijk. Inmiddels is er onder anderen een e-learning over vroegsignalering voor jeugdartsen en –verpleegkundigen ontwikkeld. In voorbereiding zijn een verdiepende module Live-online-learning, een online platform voor ouders en professionals en een blended e-health oudermodule (vroege interventie). 

Meer lezen: Op 21 februari zal een van de initiatiefnemers van het LNAJK, dr. Iris Servatius spreken op het congres Vroegsignalering en Vroeghulp 2018. Zij zal een presentatie geven over het onderwerp Vroegherkenning en behandeling autisme. 

Bron: Karakter

Laatste nieuws