nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
05 februari 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Nieuwsbrief pre- en neonatale screeningen januari 2018

In de nieuwsbrief van het RIVM deze keer aandacht voor de Monitor hielprikscreening 2016, het besluit van de minister tot uitbreiding hielprikscreening, actualisatie van het draaiboek neonatale hielprikscreening en een uitnodiging voor het PNS congres: ‘Grenzen (ver)leggen: mogelijkheden en dilemma`s’. 

Monitor hielprikscreening 2016

Jaarlijks geeft het RIVM-CvB opdracht voor de monitor van de neonatale hielprikscreening (NHS) om de kwaliteit van het programma te bewaken. TNO heeft de monitor over kinderen geboren in 2016 afgelopen december opgeleverd. De deelname aan de NHS was 99,2% (172.754 kinderen zijn gescreend). Er zijn 647 kinderen (0,37%) met een afwijkende hielprikuitslag verwezen naar een kinderarts; bij 176 van hen is een hielprikaandoening gediagnostiseerd en bij 50 een nevenbevinding.
De programmacommissie van de NHS heeft naar aanleiding van de monitor aanbevelingen geformuleerd voor optimalisatie van het programma, waarmee betrokken partijen aan het werk zijn of gaan. Lees verder.  

Besluit minister uitbreiding hielprikscreening

Op 21 december 2017 heeft Paul Blokhuis, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn besluit om de hielprikscreening gefaseerd uit te breiden van 19 tot 31 aandoeningen. De uitbreiding gebeurt in de periode van 2018-2022. Deze uitbreiding levert gezondheidswinst op, bij meer kinderen worden ziektes opgespoord die behandeld kunnen worden.
De uitbreiding wordt gefaseerd ingevoerd. In april 2018 start een regionale studie (SONNET) om een ernstige, zeldzame immuundeficiëntie (SCID) toe te voegen aan de hielprik. Meer informatie over deze studie is te vinden op www.sonnetstudie.nl.  

Draaiboek Neonatale Hielprikscreening geactualiseerd

Het actuele draaiboek vindt u hier.  

PNS Congres 2018 - Grenzen (ver)leggen: mogelijkheden en dilemma`s

Op dinsdag 17 april 2018 organiseert het RIVM een PNS-congres over recente en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de pre- en neonatale screeningen. Het congres vindt plaats in De Rijtuigenloods in Amersfoort.
Het congresthema is dit jaar ‘Grenzen (ver)leggen: mogelijkheden en dilemma's’. Binnen de pre- en neonatale screeningsprogramma's worden grenzen verkend, vastgesteld en verlegd.
Meer informatie over het programma, de sprekers, subsessies en een link naar het registratieformulier vindt u hier.  

Bron: RIVM

Laatste nieuws