nieuws

Jeugd kinderschoenen en rode stoel Jeugd
05 februari 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Nieuwe filmpjes: ouders en hun kinderen in gesprek over alcohol en roken

Voor NIX18 zijn twee nieuwe filmpjes gemaakt. In deze filmpjes reageren ouders en kinderen (15 – 17 jaar) op stellingen én op elkaar. ‘Alcohol hoort bij een feestje’ en ‘Iemand die thuis leert drinken, zal na zijn 18e beter met alcohol omgaan’ zijn enkele voorbeeldsituaties waarbij ouders in de huid van hun kind kruipen en andersom. 

Veel ouders zijn het eens met NIX18 maar vinden het lastig om daarover in gesprek te komen, regels en afspraken te maken en die vast te houden. Uit kwalitatief onderzoek onder ouders blijkt dat er vaak onjuiste en hardnekkige denkbeelden zijn over de roken- en alcoholopvoeding (2017,Trimbos-instituut). 

Ondersteuning bij gesprek

Het nieuwe materiaal voor ouders met kinderen in de leeftijdsgroep 15-17 jaar heeft tot doel ouders te ondersteunen in het gesprek en het maken van afspraken over roken- en alcoholopvoeding. Bovendien blijkt in de filmpjes dat een open gesprek met pubers een leuk en waardevol gesprek kan zijn.
De filmpjes kunnen ingezet worden bij voorlichtingsactiviteiten (tijdens een gesprek over dit onderwerp, op de websites van scholen en via social media). De video’s en de korte versie daarvan zijn te vinden in de toolkit van www.naar18jaar.nl en op de websites www.alcoholinfo.nl en www.rokeninfo.nl.  

Filmpjes en trailers

Naast de twee langere filmpjes zijn ook twee korte trailers of teasers gemaakt. Deze zijn in te zetten via de social media. 

De video’s staan op vimeo:

Bron: Trimbos, januari 2018

Laatste nieuws