nieuws

Jeugd laarzen en schoenen
28 februari 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Het kan en moet beter bij scheidingen, omwille van het kind

Kamerbrief over Platform Scheiden zonder Schade

Zo’n 16.000 kinderen hebben nu ernstige last van de scheiding van hun ouders. Ze hebben moeite op school, emotionele stress, vertonen meer crimineel gedrag en krijgen vaker problemen in toekomstige relaties. Er moet bij een scheiding meer oog zijn voor het kind. Dit staat in de rapportage 'Scheiden… en de kinderen dan?'. 

Deze rapportage geeft concrete actielijnen en oplossingsrichtingen om schade bij kinderen als gevolg van een scheiding te voorkomen. Zo wordt gepleit voor een steunfiguur voor het kind, een scheidingsloket bij de gemeente en een alternatieve scheidingsprocedure bij de rechter. 

Agenda voor Actie

De rapportage heeft als ondertitel 'agenda voor actie' en bevat veel concrete actielijnen. Die acties bestrijken het hele scheidingsproces, vanaf het beginnend ouderschap tot een nieuwe procedure bij de rechter. André Rouvoet, voorzitter van het Platform Scheiden zonder Schade, over de bevindingen van het Platform: 'Als samenleving moeten we er alles aan doen om te voorkomen dat het kind nadelige gevolgen ondervindt van de scheiding van zijn ouders. Ouders zijn in deze periode minder beschikbaar voor hun kind, en dit kind heeft dus steun nodig. Ook ouders moeten beter begeleid worden door zowel de sociale omgeving als door de hulpverlening en juridische instanties. Het is een groot maatschappelijk probleem dat we samen moeten oplossen. Zonder het Platform had ik niet tot deze acties kunnen komen. Het bracht alle betrokken disciplines samen; van advocatuur tot hulpverlening en van gemeente tot kinderbescherming. Ook ervaringsdeskundigen hebben bijgedragen aan het geven van inzicht in deze complexe materie die zo’n verregaande impact heeft op het leven van duizenden kinderen in Nederland. Met het verslag ligt er nu een basis waarmee we ons samen kunnen inzetten om de schade door scheidingen in de toekomst te minimaliseren. Nu is het tijd voor actie.' 

De bevindingen van het platform zijn aangeboden aan de minister voor Rechtsbescherming en de minister van VWS. 

Bron: Rijksoverheid, februari 2018

Laatste nieuws