nieuws

Jeugd laars en skateboard
19 januari 2018Jeugd Nieuws, Preventie en zorg

Wens van ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen

Ouders vinden dat de omgeving gezonder moet worden, zodat kinderen makkelijker voor gezond eten en drinken kunnen kiezen. Zo vindt een meerderheid van de ouders dat schoolkantines, sportkantines en supermarkten gezonder moeten worden ingericht en vindt de helft dat het aanbod op straat moet verbeteren. 

Quickscan voedselvaardigheid

Het voedingscentrum heeft ruim 1000 ouders van kinderen in het basis en voortgezet onderwijs ondervraagd. Ouders vinden dat Sport en schoolkantines zo ingericht moeten worden dat een kind makkelijker een gezonde keuze kan maken. Ook vindt meer dan de helft van de ondervraagde ouders dat de supermarkten gezonder ingericht moeten worden en bijna de helft van de ouders vindt dat het aanbod van eten op straat moet verbeteren. 

Voedselvaardigheid

Voedselvaardigheid betekent dat kinderen, maar ook volwassenen voldoende kennis hebben om gezonde keuzen te kunnen maken als het gaat over eten. Verreweg de meeste ouders vinden het belangrijk dat hun kind voedselvaardig is. Wie ze die kennis moet bijbrengen? Veel ouders zien dat als hun eigen taak en als taak van het onderwijs. 

Voedingscentrum

Het voedingscentrum vindt het belangrijk dat de omgeving gezonder wordt ingericht. Gezond eten zien in supermarkten, schoolkantines vergemakkelijkt de keuze. Daarnaast is het van belang dat kinderen voedselvaardigheden als koken en praktische kennis over gezond eten krijgen aangeleerd. 

Hulpmiddel: Kies ik gezond app

Het voedingscentrum heeft om dit te ondersteunen een gratis app ontwikkeld: Kies Ik gezond. Met deze app kunnen producten gescand, gezocht en vergeleken worden.

Reactie ActiZ Jeugd

ActiZ Jeugd is blij met dit onderzoek en de app. De jeugdgezondheidszorg heeft hiermee weer extra motivatie om in gesprek te gaan met ouders, maar zeker ook met scholen en sportclubs. En ook met de supermarkt in de buurt als je de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de publieke gezondheidszorg serieus neemt. 

Bron: Voedingscentrum

Laatste nieuws