De minister van WWS heeft Kamervragen beantwoord naar aanleiding van het CBS rapport waarin werd geconcludeerd dat kinderen te weinig groente, fruit en vis eten.
De minister van WWS heeft Kamervragen beantwoord naar aanleiding van het CBS rapport waarin werd geconcludeerd dat kinderen te weinig groente, fruit en vis eten. Meer dan de helft van de kinderen tussen 1 en 12 jaar komt niet aan de aanbevolen hoeveelheid fruit en groente per dag. De minister vindt dit net als de Tweede Kamer een zorgelijk gegeven.
Invloed sociaal economische gezondheidsverschillen
Het is bekend dat kinderen die opgroeien in gezinnen met lager opgeleide ouders minder groente en fruit eten, dan kinderen van hoogopgeleide ouders. Echter ook hoogopgeleide ouders blijken moeite te hebben om kinderen voldoende gezond te laten eten.
Waar het gaat om de financiële prikkel en de vraag om de btw op fruit en groente niet te verhogen laat de minister dit in zijn antwoord in het midden. Naar zijn mening zou de prijsprikkel bij gezond eten veel minder sterk zijn dan bij bijvoorbeeld alcohol en tabak.
Rol Jeugdgezondheidszorg
In de reactie van de minister wordt de Jeugdgezondheidszorg nadrukkelijk genoemd waar het gaat om de mogelijkheden tot beïnvloeding van leefstijl. Ook de voorlichting van het Voedingscentrum komt ter sprake.
Samenwerking noodzakelijk
Er bestaan volgens de minister veel uitdagingen ten aanzien van leefstijl en gezonde voeding, ook reclame en kindermarketing worden daarbij genoemd. De minister zegt toe in 2018 in gesprek te gaan met verschillende partijen om te komen tot een Nationaal Preventieakkoord.
Reactie ActiZ Jeugd
ActiZ Jeugd is blij dat de rol van de jeugdgezondheidszorg ook door de minister wordt gezien. Met name het feit dat vrijwel alle kinderen en hun ouders gebruik maken van de JGZ zorgt dat ook dit onderwerp bij de JGZ belegd kan worden. Wat betreft het Nationaal Preventieakkoord; uiteraard denkt ActiZ Jeugd daar graag in mee.
Bron: Rijksoverheid, december 2017